Грузинска кашкавалка за чудо и приказ! Хрупкава отвън, а вътре се крие мек разкош! Яде се, докато е гореща:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Грузинска кашкавалка за чудо и приказ! Хрупкава отвън, а вътре се крие мек разкош! Яде се, докато е гореща:
Грузинска кашкавалка за чудо и приказ! Хрупкава отвън, а вътре се крие мек разкош! Яде се, докато...
18143
Грузинска кашкавалка за чудо и приказ! Хрупкава отвън, а вътре се крие мек разкош! Яде се, докато е гореща:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този грузински специалитет вече е известен в цял свят. Става дума за вкусните плоски питки с плънка, наречени Хачапури.

Днес ви представяме един любим вариант на известната рецепта - хачапури с кашкавал , който нарекохме простичко Питка-кашкавалка . Неустоимо вкусни са, а докато са горещи, кашкавалът апетитно се тегли отвътре, когато откъснеш парченце. Ето необходимите продукти: 

питка-кашкавалка

Питка-кашкавалка Хачапури

Продукти:

  • 100 мл топла вода
  • 100 мл топло мляко
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 яйце
  • 4 г суха мая
  • 300 г брашно
  • 4 супени лъжици олио
  • 450 г кашкавал

За замазване:

  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица мляко

Приготвяне: 

В купа се смесват млякото, водата, солта, захарта, маята и яйцето, след което се разбиват добре. Течните съставки трябва да са хладки, а яйцето да е със стайна температура.

Добавете пресятото брашно и омесете тестото. Когато тестото стане компактно, но все още малко лепкаво, го полейте с олио и месете, докато го поеме.

Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса и удвои обема си, около час. Поставете тестото върху набрашнен плот и го поръсете с брашно, след което го омесете за кратко.

тесто за хачапури

Разделете го на 2 равни части и оформете топки. Разточете всяка с пръсти на кръгла кора и поръсете обилно с настърган кашкавал.

тесто с кашкавал

Като плънка можете да използвате и смесено ситно сирене и кашкавал, а дори и пюре от картофи или моркови, смесено със сирене по ваш избор. Повдигнете тестото, като хванете краищата с пръсти и постепенно го разтеглете и съберете.

бохча тесто

След това отново оформете топка и с точилка бавно я разточете на кора с размера на застланата с хартия за печене тава.

точене тесто

Намажете отгоре с жълтък, който сте разбили с млякото и поръсете обилно настърган кашкавал.

питка с кашкавал

питка кашкавалка

Сложете да се пече в загрята фурна на 200°C за около 20-25 минути. Оформете второто тесто по същия начин. 

хачапури с кашкавал

Да ви е сладко!

питка-кашкавалка

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft