Този грузински специалитет вече е известен в цял свят. Става дума за вкусните плоски питки с плънка, наречени Хачапури.
Питка-кашкавалка Хачапури
Продукти:
- 100 мл топла вода
- 100 мл топло мляко
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 яйце
- 4 г суха мая
- 300 г брашно
- 4 супени лъжици олио
- 450 г кашкавал
За замазване:
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица мляко
Приготвяне:
В купа се смесват млякото, водата, солта, захарта, маята и яйцето, след което се разбиват добре. Течните съставки трябва да са хладки, а яйцето да е със стайна температура.
Добавете пресятото брашно и омесете тестото. Когато тестото стане компактно, но все още малко лепкаво, го полейте с олио и месете, докато го поеме.
Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса и удвои обема си, около час. Поставете тестото върху набрашнен плот и го поръсете с брашно, след което го омесете за кратко.
Разделете го на 2 равни части и оформете топки. Разточете всяка с пръсти на кръгла кора и поръсете обилно с настърган кашкавал.
Като плънка можете да използвате и смесено ситно сирене и кашкавал, а дори и пюре от картофи или моркови, смесено със сирене по ваш избор. Повдигнете тестото, като хванете краищата с пръсти и постепенно го разтеглете и съберете.
След това отново оформете топка и с точилка бавно я разточете на кора с размера на застланата с хартия за печене тава.
Намажете отгоре с жълтък, който сте разбили с млякото и поръсете обилно настърган кашкавал.
Сложете да се пече в загрята фурна на 200°C за около 20-25 минути. Оформете второто тесто по същия начин.
Да ви е сладко!