Да ви призная, само като гледам резултата от рецептата, буквално устата ми се пълни със слюнки! Та кой ли би устяол на пухкаво тесто, пълно с масло и сирене, а отгоре поръсено с ароматен запечен кашкавал? Точно това получавате, когато приготвите Питка-сиренка по нашата рецепта.
Спокойно ще "отвее конкуренцията" на трапезата - нито баницата, нито мекиците могат да се сравняват с тази вкусотия, особено когато е топличка и току-що извадена от фурната. За приготвянето на този витата питка със сирене са ви необходими следните продукти:
Питка-сиренка
Продукти:
- 1 кг и 200 гр.
Приготвяне:
Първо трябва да се омеси средно меко тесто от посочените продукти. За целта се смесват всички съставки с изключение на жълтъка, сиренето и маслото. Комбинирайте всички съставки до получаването на хубаво и меко тесто. Не забравяйте да захванете маята предварително в малко хладка водичка с 2-3 с.л. брашно и 1 ч.л. захар.
Оставете тестото да втаса за около 30 минути на стайна температура. След това го разделете на четири равни топки и всяка топка разделете още на три. С точилка се разточват на тънки кори – трябва да са колкото обикновена чиния. Намажете първата кора с разтопено масло и поръсете със сирене. Поставете следващата кора върху първата и повторете добавянето на маслото и сиренето.
Идва ред на третата кора. След като поставите третата кора, притиснете с длани, за да се разтегне малко, след което навийте трите кори на руло и нарежете на по-малки парчета. Може да завиете и цялото тесто с плънката във формата на охлюв. Можете да персонализирате външния вид на питката както желаете.
Оставете сиренката да втаса на топло, докато удвои обема си, след което я намажете с жълтък и добавете малко масло. Сложете я в предварително загрята фурна на 200–220 градуса, като преди това я поръсете с малко кашкавал и я запечете.