Питка-сиренка - ще отвее конкуренцията на трапезата! Ни баница, ни тутманик са толкова вкусни и меки:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Питка-сиренка - ще отвее конкуренцията на трапезата! Ни баница, ни тутманик са толкова вкусни и меки:
Питка-сиренка - ще отвее конкуренцията на трапезата! Ни баница, ни тутманик са толкова вкусни и...
11669
Питка-сиренка - ще отвее конкуренцията на трапезата! Ни баница, ни тутманик са толкова вкусни и меки:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Да ви призная, само като гледам резултата от рецептата, буквално устата ми се пълни със слюнки! Та кой ли би устяол на пухкаво тесто, пълно с масло и сирене, а отгоре поръсено с ароматен запечен кашкавал? Точно това получавате, когато приготвите Питка-сиренка  по нашата рецепта.

Спокойно ще "отвее конкуренцията" на трапезата - нито баницата, нито мекиците могат да се сравняват с тази вкусотия, особено когато е топличка и току-що извадена от фурната. За приготвянето на този витата питка със сирене са ви необходими следните продукти:

питка сиренка

Питка-сиренка

Продукти:

  • 1 кг и 200 гр.
брашно (приблизително)
  • 3 яйца
  • 4 с.л. олио
  • хладка вода колкото е необходимо
  • една чаена лъжичка захар и същото количество сол
  • прясна мая - 1 кубче или 2 пак.суха
  • ок. 300 грама сирене
  • 1 пакетче масло (125 г)
  • Приготвяне: 

    Първо трябва да се омеси средно меко тесто от посочените продукти. За целта се смесват всички съставки с изключение на жълтъка, сиренето и маслото. Комбинирайте всички съставки до получаването на хубаво и меко тесто. Не забравяйте да захванете маята предварително в малко хладка водичка с 2-3 с.л. брашно и 1 ч.л. захар.

    Оставете тестото да втаса за около 30 минути на стайна температура. След това го разделете на четири равни топки и всяка топка разделете още на три. С точилка се разточват на тънки кори – трябва да са колкото обикновена чиния. Намажете първата кора с разтопено масло и поръсете със сирене. Поставете следващата кора върху първата и повторете добавянето на маслото и сиренето.

    Идва ред на третата кора. След като поставите третата кора, притиснете с длани, за да се разтегне малко, след което навийте трите кори на руло и нарежете на по-малки парчета. Може да завиете и цялото тесто с плънката във формата на охлюв. Можете да персонализирате външния вид на питката както желаете. 

    Оставете сиренката да втаса на топло, докато удвои обема си, след което я намажете с жълтък и добавете малко масло. Сложете я в предварително загрята фурна на 200–220 градуса, като преди това я поръсете с малко кашкавал и я запечете.

    вита питка със сирене

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft