Днес ще ви дадем рецептата за питки-душички с необичайна, но много вкусна плънка . Който ги е опитал, само хвалби е казал по техен адрес! Открихме рецептата в кулинарните сайтове и веднага я опитахме.
Питки-душички с вкусна плънка
Продукти:
1 супена лъжица захар (20 г)
1 кубче прясна мая (42 г) или 1 супена лъжица суха мая
100 мл топла вода (половин чаша)
200 мл топло прясно мляко (една чаша)
100 г. кисело мляко (2 супени лъжици)
1 чаена лъжичка сол (8 г)
660 г брашно
За плънката:
3 големи картофа
25 г масло (1 супена лъжица)
50 г чедър или друг кашкавал по желание
1 чаена лъжичка черен пипер
мента, мащерка и сол
За соса:
3 скилидки чесън
45 мл зехтин
1 чаена лъжичка смлян червен пипер
Освен това:
100 г настъргано сирене чедър (или друго, на вкус)
Приготвяне:
Сложете 1 супена лъжица захар в по-дълбок съд за смесване, поръсете маята с пръсти, след това добавете хладко мляко, хладка вода, кисело мляко, което е престояло преди това на стайна температура и една чаена лъжичка сол. Разбъркайте с бъркалка, за да се разтопят съставките.
След това добавете брашното и разбъркайте с лъжица или шпатула, докато течните съставки се поемат, след което продължете да месите на ръка. Тестото е меко и леко лепкаво, но така трябва да е (не добавяйте повече брашно). След като оформите топка, покрийте я със стреч фолио и я оставете да втаса поне 40 минути при стайна температура.
Междувременно пригответе плънката: вземете три големи картофа, измийте ги в студена вода и ги обелете, след което ги нарежете на едри кубчета. Налейте вода, колкото да ги покрие, след което ги сложете да се варят на умерена температура. Варете до омекване (като за пюрето).
Прецедете излишната вода и прехвърлете картофите в дълбока купа, след което добавете 50 г настърган кашкавал и подправки по ваш вкус. Намачкайте картофите заедно със сиренето и подправките до получаване на компактна, хомогенна смес.
След 40 минути тестото трябва да е втасало добре. Поръсете с малко брашно и премесете върху леко набрашнена работна повърхност. Разделете тестото на 9 равни части.
Оформете топчета, след което сплескайте леко всяко топче на питка. От предварително приготвената картофена плънка оформете малки топчета с големината на топка за пинг-понг, след което я поставете в средата на кората.
С пръсти увийте плънката с кората от всички страни, за да не изтече при печене. Оформете отново на питка . Подредете готовите питки в тава, застлана с хартия за печене. Оставете ги да си починат, докато приготвяте соса.
За соса: чесънът се нарязва на ситно или се настъргва / пасира, добавя се зехтин и червен пипер. Разбъркайте. Накиснете пръстите си в заливката, след това с намазнените пръсти "набодете" питките отгоре и ги оформете така. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал.
Поставете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Когато се изпекат, докато са още горещи може да ги притиснете с кухненска шпатула и да ги разделите на две.