- За тестото (около 50 броя кифлички):
- 1,125 кг брашно
- 1 кубче прясна мая
- 1 чаша (250 мл) топла вода
- 1 чаша хладко прясно мляко
- 180 мл олио
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
-
За плънката (количествата и съставките са по желание):
кетчуп
кисели краставички
сирене
шунка
риганЗа намазване:
Маята се разтваря в топлата вода и се добавят 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка брашно.
Докато маята втасва, брашното се смесва със солта, бакпулвера, 1 чаена лъжичка захар. След това се добавя втасалата мая, млякото и олиото. Меси се добре, докато тестото стане гладко. Покрива се с кърпа и се оставя на топло място, докато втаса двойно (поне 1 час).
Докато тестото втасва, се приготвя плънката. Смесват се настърганите кисели краставички и шунката, добавя се намачканото сирене. Овкусява се с риган и се разбърква хубаво.
От втасалото тесто се оформят топки. От всяко топче с точилка се оформя кора и в средата на всяка кора се слага малко кетчуп и върху него малко от плънката. Кифличките се навиват като сарми - първо краищата навътре, а след това на руло. Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Винаги краят на кифличката се поставя от долната страна, така че да се избегне отваряне на тестото.
Подредените кифлички се намазват с разбит жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 ° С около 30 минути или докато получат красив златист цвят.
Щом са готови, още горещи се пръскат с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат. Така ще останат меки и когато се охладят.