Баба ми ни правеше този пухкав ябълков сладкиш всеки път, когато й идвахме на гости. Неустоимо лакомство от прости съставки, които абсолютно всеки може да приготви.
Пияна ябълкова торта
Имаме нужда от:
- 350 гр. полугрубо брашно
- 250 г гранулирана захар
- 250 г настъргани ябълки
- 100 ml растително масло
- 100 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 1 супена лъжица какао
- 2 супени лъжици ром
- 1 опаковка бакпулвер
- 1 опаковка ванилова захар
- по желание - орехови ядки
За заливката:
- 50 г разтопено масло
- 150 г пудра захар
- 2 супени лъжици ром
- 2 супени лъжици гореща вода
Приготвяне:
Едро настържете ябълките в купа. Добавете захарта и брашното. Налейте олиото и млякото.
След това добавете яйцата, какаото и рома.
Накрая към сместа добавете бакпулвера и ваниловата захар.
По желание може да добавите в тестото и натрошени ядки - орехи, лешници, бадеми...
Всичко се разбърква старателно с дървена лъжица.
Намажете тава за печене (40 х 33 см) с масло и поръсете с едро брашно.
Изсипете тестото върху тавата за печене и разпределете равномерно по цялата повърхност.
Загрейте фурната на 170°C.
Поставете тавата с тестото във фурната и печете 15 минути.
Снимка: YouTube
Пригответе заливката: добавете разтопено масло в купа с пудрата захар.
След това добавете ром и гореща вода, разбъркайте всичко добре.
Върху сладкиша се изсипва глазурата и се намазва хубаво по цялата повърхност.
Снимка: YouTube
Отгоре поръсете със смлени ядки (може да използвате също кокос или коледна поръска).
Оставете тортата да изстине и сервирайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Желаем ви добър апетит!