"Плачещ" шоколадов сладкиш - размазващ вкус от Ориента. Сочен блат, пухкав крем и върховен сос:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
"Плачещ" шоколадов сладкиш - размазващ вкус от Ориента. Сочен блат, пухкав крем и върховен сос:
"Плачещ" шоколадов сладкиш - размазващ вкус от Ориента. Сочен блат, пухкав крем и...
42847
"Плачещ" шоколадов сладкиш - размазващ вкус от Ориента. Сочен блат, пухкав крем и върховен сос:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е един от най-оригиналните и вкусни турски сладкиши , за който най-вероятно не сте и чували. Плачещ кекс  или плачещ сладкиш - името звучи интригуващо, а вкусът му е направо зашеметяващ! Нежен блат, пропит с мляко, пухкава сметана и гъст шоколадов сос - разкошно съчетание на вкусове.

Ето и рецептата за турски плачеш сладкиш :

Плачещ кекс

Тесто:

200 гр. брашно

4 яйца

200 гр. захар

1 пак.ванилова захар

1 пак.бакпулвер

2 с.л.какао

2 с.л.прясно мляко

2 с.л.олио

Крем:

500 мл сметана за разбиване (с масленост 30% или по-висока)

2 пак.ванилова захар

3 с.л.захар

2 пак.сгъстител за сметана

За шоколадовия сос:

1 пак.шоколадов пудинг (41 г)

700 мл прясно мляко

5 с.л.захар

100 гр.тъмен шоколад (55% какао или повече)

За сиропиране:

300 мл прясно мляко

плачещ кекс

Приготвяне:

Смесете брашно, какао и бакпулвер. Пресейте през сито.

Разбийте 4 яйца, 200 г захар и 1 пакет ванилена захар до побеляване. Бийте 5-7 минути, докато се получи пухкав крем

Към яйцата добавете течните съставки - 2 с.л. мляко и 2 с.л. растително масло. Разбъркайте отново.

Постепенно, на няколко етапа, добавете брашнената смес. Можете да смесвате с шпатула или миксер.

Бъркайте, докато се получи гладка, лъскава смес.

Загрейте фурната до 190 градуса (170 градуса с вентилатор). 

Намажете съда за печене (с размери 20х35 см) с олио и изсипете тестото вътре. Печете 20-30 минути, но се ориентираме във фурната си. Готовността проверете с дървена клечица.

Извадете сладкиша от фурната. Оставете го 10 минути да „почине“. След това с дървено шишче направете дупки по цялата му повърхност.

Веднага го сиропирайте с 300 мл мляко. Изсипете млякото равномерно, бавно, по ъглите и краищата, по цялата повърхност. Млякото веднага започва да се попива в блата. 

Оставете го да изстине напълно.

Пригответе крема:

Сметаната разбийте с 2 опаковки ванилова захар и 3 с.л. захар. Препоръчва се да добавите 2 пак.фикскатор за сметана, ако не сте сигурни в качеството на закупената сметана.

Разбитата сметана намажете върху блата и загладете.

Оставете на студено за няколко часа, може и през нощта.

Сега е време за соса:

Смесете 700 мл студено мляко с 5 с.л. захар и в част от млякото разтворете пудинга, след което го добавете към останалото количество. Разбъркайте всичко старателно, докато бучките изчезнат, и сложете на котлона, като бъркате постоянно и интензивно, за да не загори.

Преди да заври (не трябва да кипва), веднага свалете от котлона и сложете вътре начупения на парчета шоколад, като разбърквате старателно, докато шоколадът се разтвори напълно. Покрийте повърхността с прозрачно фолио и оставете да се охлади.

Ако сосът все още е гъст след охлаждане, добавете малко мляко и разбъркайте отново.

Нарежете сладкиша на парчета, залейте с шоколадовия сос и „поплачете“ от удоволствие с този великолепен кекс! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft