Това е един от най-оригиналните и вкусни турски сладкиши , за който най-вероятно не сте и чували. Плачещ кекс или плачещ сладкиш - името звучи интригуващо, а вкусът му е направо зашеметяващ! Нежен блат, пропит с мляко, пухкава сметана и гъст шоколадов сос - разкошно съчетание на вкусове.
Плачещ кекс
Тесто:
200 гр. брашно
4 яйца
200 гр. захар
1 пак.ванилова захар
1 пак.бакпулвер
2 с.л.какао
2 с.л.прясно мляко
2 с.л.олио
Крем:
500 мл сметана за разбиване (с масленост 30% или по-висока)
2 пак.ванилова захар
3 с.л.захар
2 пак.сгъстител за сметана
За шоколадовия сос:
1 пак.шоколадов пудинг (41 г)
700 мл прясно мляко
5 с.л.захар
100 гр.тъмен шоколад (55% какао или повече)
За сиропиране:
300 мл прясно мляко
Приготвяне:
Смесете брашно, какао и бакпулвер. Пресейте през сито.
Разбийте 4 яйца, 200 г захар и 1 пакет ванилена захар до побеляване. Бийте 5-7 минути, докато се получи пухкав крем
Към яйцата добавете течните съставки - 2 с.л. мляко и 2 с.л. растително масло. Разбъркайте отново.
Постепенно, на няколко етапа, добавете брашнената смес. Можете да смесвате с шпатула или миксер.
Бъркайте, докато се получи гладка, лъскава смес.
Загрейте фурната до 190 градуса (170 градуса с вентилатор).
Намажете съда за печене (с размери 20х35 см) с олио и изсипете тестото вътре. Печете 20-30 минути, но се ориентираме във фурната си. Готовността проверете с дървена клечица.
Извадете сладкиша от фурната. Оставете го 10 минути да „почине“. След това с дървено шишче направете дупки по цялата му повърхност.
Веднага го сиропирайте с 300 мл мляко. Изсипете млякото равномерно, бавно, по ъглите и краищата, по цялата повърхност. Млякото веднага започва да се попива в блата.
Оставете го да изстине напълно.
Пригответе крема:
Сметаната разбийте с 2 опаковки ванилова захар и 3 с.л. захар. Препоръчва се да добавите 2 пак.фикскатор за сметана, ако не сте сигурни в качеството на закупената сметана.
Разбитата сметана намажете върху блата и загладете.
Оставете на студено за няколко часа, може и през нощта.
Сега е време за соса:
Смесете 700 мл студено мляко с 5 с.л. захар и в част от млякото разтворете пудинга, след което го добавете към останалото количество. Разбъркайте всичко старателно, докато бучките изчезнат, и сложете на котлона, като бъркате постоянно и интензивно, за да не загори.
Преди да заври (не трябва да кипва), веднага свалете от котлона и сложете вътре начупения на парчета шоколад, като разбърквате старателно, докато шоколадът се разтвори напълно. Покрийте повърхността с прозрачно фолио и оставете да се охлади.
Ако сосът все още е гъст след охлаждане, добавете малко мляко и разбъркайте отново.
Нарежете сладкиша на парчета, залейте с шоколадовия сос и „поплачете“ от удоволствие с този великолепен кекс!