1. Започваме с приготвяне на тестото. В купа за месене се слага брашното, предварително пресято, добавят се олиото, сметаната, захарта, солта и предварително захванатата мая. Замесва се тесто с хладкото мляко и вода, докато се получи хубаво гладко тесто, което трябва да се отлепя от стените на съда за месене. Остава се да втаса около един час покрито.
2. Втасалото тесто отново се премесва и се разделя на осем топки. Всяка топка се разточва с размер малко по-голям от тавата, и се намазва с разтопено масло. Редят се една върху друга, като последната осма топка се оставя - тя ще служи за украса.
3. От тестото с разточва кора с размера на тавата. Разрязва се на осем части, като се започва на 2-3 сантиметра от средата и се разрязва до края, важно е кората да бъде добре разрязана до края. На всяка осминка се прави кос разрез в широкия край (както е на снимките), а след това през този разрез се промушва левият ъгъл и се прехвърля от лявата страна. Повтаря се с всички осем осминки.
4. След като по този начин се оформят цветя, се прехвърляме на средната част и с нож правим разрез през средата й. Обръщаме тестото навън през разреза, като усукваме.
5. От останалата част от тестото оформяме листа и охлювчета, които използваме за средата на погачата. Погачата се оставя да втаса петнадесет минути.
6. С жълтъка, мляко и олиото се намазва втасалата погача и се поръсва със сусам и лен. Фурната се загрява на 200 градуса и погачата се пече 25-30 минути.
Забележка.
Преди да започнете да оформяте погачата, поставете я върху хартия за печене, по-лесно ще я прехвърлите в тавата за печене.