Пловдивска лекарка изби рибата: Свинската мас подобрява потентността при мъжете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Пловдивска лекарка изби рибата: Свинската мас подобрява потентността при мъжете!
5743
Източник: plovdiv24.bg
Снимков материал: pixabay.com
Пловдивска лекарка изби рибата: Свинската мас подобрява потентността при мъжете!

Свинската мас отдавна е в основата на върли спорове между диетолози и привърженици на здравословното хранене. Докато някои я отричат напълно, други изтъкват ползите от този набеждаван за вреден продукт.

И така - полезна или вредна е свинската мас? А яйцата? Кога една храна от лекарство се превръща в отрова? Защо има храни, които искаме да споделяме с конкретен човек? На тези въпроси отговаря гастроентерологът д-р Тихомира Георева , която практикува в Пловдив, пред изданието в.

"Доктор".

"За здравословното функциониране на организма е важно да се добавят и мазнини. Мазнината, получена при преработка на свинска мас, е много полезно вещество. Благодарение на нейните терапевтични свойства и хранителен състав, богат на витамини, омега 9, стеаринова, лидолова и арахидонова киселина, които предпазват от развитие на сърдечни заболявания и участват в синтеза на хормони, се подобряват защитните сили на организма и умствените способности, тъй като мозъкът се нуждае от холестерол, за да създава нови нервни клетки."

"Някои проучвания показват, че ниският прием на животински мазнини може да помогне за намаляване на теглото, както и нивата на холестерол в кръвта.

"Мононаситените киселини в свинската мас спомагат и за намаляване на раздразнителността и повишаване на физическата активност. Тези киселини осигуряват и усвояването на калция, който е важен за здравината на зъбите и костите. Съставът на витамините в нея спомагат и за укрепването на имунната система и за повишаване устойчивостта на организма към различни вирусни инфекции".

"Любопитен факт е, че тя подобрява и потентността при мъжете и често е включена при диетата на мъже, подложени на тежко физическо натоварване. Също така играе ролята на антиоксидант. Освен това, за разлика от зехтина и олиото, които при пържене отделят токсични вещества и губят от полезните си качества, свинската мас по време на готвене не губи полезните си свойства.

"И все пак не трябва да се забравя, че тя е висококалорична и не бива да се прекалява с нея, а да се консумира в минимално количество при хора с холецистит, панкреатит, хипертония и атеросклероза, което ни връща към по-горната тема, че храната може да бъде лекарство или отрова, в зависимост от нейното количество и доза."

"Без съмнение има много ползи при консумацията на яйца, тъй като те са основен градивен елемент още в най-ранна детска възраст, като изграждат, укрепват и възстановяват тъканите. Не само осигуряват висококачествен протеин, но също така съдържат 11 витамини и минерали омега-3 мастни киселини и антиоксиданти".

"Едно яйце съдържа около 6,3 г висококачествен протеин, включващ всички девет незаменими аминокиселини в правилните количества, необходими на организма за оптимален растеж и поддържане. Те спомагат и за подържане на добрия HDL холестерол, тъй като съдържат омега-3 полиненаситени мастни киселини, които се съдържат и в мазната риба. Това ги прави полезни при хора, които не консумират риба и също така са евтина алтернатива, една от най-здравословните храни, които можете да консумирате за контролиране на теглото. Могат също да помогнат за намаляване вариациите на кръвната захар при диабетици. Те са сред най-добрите източници на холин, който участва за нормално развитие на клетките и е полезен по време на бременност, като подпомага развитието на мозъка при бебето".

"През зимата поради липсата на излагане на слънце, особено при възрастните хора, които си стоят вкъщи, съществува риск от дефицит на витамин D. Именно затова яйцата са една от малкото храни, съдържащи този витамин, икономични, лесни за приготвяне и консумация".

"Ново изследване показва, че хората с предиабет или дибатет тип 2 могат да ядат до 12 яйца седмично като част от здравословната диета. Това не увеличава сърдечносъдовите фактори, тъй като те са нисковъглехидратна храна, с много нисък гликемичен индекс."

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft