Държането на плодовете и зеленчуците в хладилника може да е опасно за вашето здраве. Според изследователите плодовете и зеленчуците са "живи" , дори след като бъдат откъснати.
Ако се съхраняват в хладилник или в тъмен склад в супермаркета, количеството на полезните съставки намалява. Получава се така, че дори и да ядете достатъчно плодове и зеленчуци , например препоръчителните пет на ден, вие не успявате да си набавите всички необходими витамини и минерали от тях. Зелето е един от зеленчуците, които реагират рязко на промяната на светлината. Избягвайте да държите в хладилник също спанак, марули, тиквички, моркови, сладки картофи и боровинки. За да решите проблема, изследователите препоръчват да поставите крушка в хладилника си, която да симулира светлината в естествената среда на плодовете и зеленчуците.