Теорията зад храните, които съдържат 0 калории или отрицателен брой калории.
Твърди се, че ябълките стимулират производството на слюнка в устата и така намаляват риска от кариеси. Статистики показват, че хората, които ядат поне една ябълка на ден, намаляват риска от диабет с ~28 процента в сравнение с тези, които не консумират ябълки.
Те са богати на бета каротин. Съдържат растителни антиоксиданти, витамини А и С, както и полифенолни актиоксиданти като флавоноиди, които спомагат за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Кайсиите са богати на каротеноиди и ксантофили, които учените приемат, че помагат за защита на зрението от стареене. Те са и добър източник на диетични фибри.
Предотвратява обезводняването, спомага за борбата с жегата, има лек и освежаващ вкус, перфектен за десерт. В пъпешите се съдържа антиоксиданта зеаксантин, който филтрира вредните сини лъчи и се счита, че играе защитна роля за здравето на очите.
Рисковете за развитие на астма са по-ниски при хората, които консумират пъпеши и други храни, богати на бета каротин (най-често се съдържа в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци като пъпеш, морков, тиква).
Пъпешите съдържат и фибри, калий, витамин С и холин и спомагат здравото сърце. Консумирането на храни с високо количество на калий въздейства благоприятно върху намаляването на кръвното налягане, както и на риска от инсулт.
Лимоните са богати на витамин C и противовъзпалителни съединения. Съдържат киселина, която може да помогне за предотвратяването и растежа на рак на гърдата. Съдържат съставки, които са в помощ на храносмилателната система и може да се използват при гадене.
Грейпфрут – 42 калории / 100 г
Има ниско съдържание на калории, но е пълен с хранителни вещества и е отличен източник на витамини А и В. Спомага за поддържането на здрава кожа, както и при загубата на тегло и борбата с много заболявания.
Според изследвания цитрусовите плодове като портокали и грейпфрут могат да намалят риска от инсулт. Открито е, че хората, консумиращи цитрусови плодове, намалили риска от исхемичен инсулт с 19% в сравнение с тези, които почти не ядат портокали и грейпфрути.
Както и по-горе изброените плодове и зеленчуци, грейфрутите също спомагат за намаляване на кръвното налягане и риска от астма. Те са отличен източник на силни антиоксидани и витамин С, помагат при борбата с образуването на свободни радикали, причиняващи рак.
Проучвания показват, че храни с високо съдържание на витамин С и бета каротин намаляват риска от рак. Интересен факт за грейпфрутите е, че могат да се прилагат и локално при увредена кожа, причинена от слънце или замърсяване, намаляват бръчките и подобряват текстурата на кожата.
Въпреки общоприетото схващане, че динята се състои само от вода и захар, тя осигурява количество витамини, минерали и антиоксиданти за много ниско количество калории.
Смята се, че консумирането на диня намалява риска от затлъстяване и общата смъртност, диабет, сърдечни заболявания и способства за здравословен тен и коса, повишава енергията и спомага за намаляване на теглото.
Също както и грейпфрута, динята помага за борбата с образуването на ракови клетки. Тя съдържа и високо количество фибри, което помага за предотвратяването на запек и насърчаване на добрия храносмилателен тракт.
Поради високото си съдържание на вода, цели 92%, тя предотвратява риска от обезводняване. Съдържа и витамин А, който е необходим за производството на себум и поддържа косата хидратирана, необходим е и за растежа на всички телесни тъкани, включително кожата и косата.
Портокали – 47 калории / 100 г
Съдържат фитохимикали, които предпазват от рак, богати са на цитрусови лимоноиди, които доказано се борят с редица разновидности на рака. Чаша портокалов сок на ден би ви помогнал за предотвратяване на бъбречни заболявания и образуването на камъни.
Портокалите са пълни с разтворими фибри, с което са изключително полезни при понижаване на холестерола. Богати са и на витамин С и успешно се борят срещу вирусни инфекции. Съдържат и картиноиди, които се превръщат във витамин А и помагат за доброто здраве на очите и защитават зрението.
Ползите от консумацията им включват по-доброто здраве на храносмилателната система, укрепване на имунната система и здравето на сърцето, както и намаляване на риска от рак. Те осигуряват когнитивни ползи и укрепват паметта, контролират теглото и поддържат здрава костната система, подобряват зрението.
Могат да служат като ценна храна по време на бременност поради впечатляващата гама от здравословни хранителни вещества. Витамините, предоставени от къпините, включват витамин А, витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолиева киселина, витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е (алфа токоферол) и витамин К (филохинон).
Богати са и на минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк, добър източник са на аминокиселини и диетични фибри.
Възможните ползи за здравето от консумацията на папая включват намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, подпомагане на храносмилането, подобряване на контрола на кръвната захар при диабетици, понижаване на кръвното налягане и подобряване на зарастването на рани.
Съдържа антиоксиданта зеаксанин, който филтрира вредните сини лъчи и се смята, че играе защитна роля за здравето на очите. Има голямо количество витамин К и витамин А, които действат благоприятно върху здравето на косата.
Има и много фибри, които насърчават добрия храносмилателен тракт. Папаята се използва и за лекуване на рани и проблемна кожа, като се прилага локално.
Червени боровинки – 46 калории / 100 г
Червените боровинки се смятат за супер храна и имат високо съдържание на антиоксиданти. Най-голямата полза е, че намаляват риска от инфекции на пикочните пътища, предотвратяват някои видове рак и подобряват имунната система, намаляват кръвното налягане.
Високото ниво на проантоцианидини (PACS) помага за намаляване на задържането на някои бактерии към стените на пикочните пътища и от своя страна се бори с инфекциите. Някои данни показват, че полифенолите в боровинката помагат за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, като предотвратяват натрупването на тромбоцити.
Също така са полезни за забавянето на туморните процеси и оказват положително влияние в борбата срещу рак на простатата, черния дроб, яйчниците и дебелото черво.
Много проучвания показват, че увеличаването на консумацията на растителни храни като малини намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и общата смъртност. Малините са богати на калий, благодарение на който поддържат сърцето здраво.
Така се намалява и риска от исхемичен инсулт. Имат и много фибри, които спомагат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар и така рискът от диабет драстично намалява. Доказано е, че повишеният прием на фибри понижава кръвното налягане, нивата на холестерола и спомага за загубата на тегло и борбата с наднормено такова.
Могат да повлияят положително на имунната система. Редуцират кръвното налягане и стимулират ефективното усвояване на желязо. Смята се, че имат благоприятен ефект върху стави и зъби.
Заключение: Консумацията на гореизброените зеленчуци и плодове ще спомогне да подсилите имунната си система, ще снабди тялото с ценни витамини и минерали, и ще засити апетита ви, ако ги включите към обичайните си хранения. Така ще можете да се придържате към диета или хранителен режим в пъти по-лесно.
Повечето от изброените плодове и зеленчуци могат да способстват и за редуциране на холестерол, кръвна захар, стрес и депресия, като това са само някои от многобройните им ползи. Не се осланяйте изцяло на посочените храни, ако целите отслабване или стягане. Те са добра добавка към всяко балансирано и здравословно хранене, но не и основа.
ВАЖНО: Въпреки че списъкът съдържа само ниско калорични храни и всички те имат различни ползи за здравето, то ако целим отслабване и редуциране на мазнините, консумацията на повече зеленчуци в менюто и по-малко плодове ще е по-разумно.
Основната причина е, че плодовете съдържат захар, която може да затрудни постигането на желаните цели. Също така с плодове може да се прекали по-лесно, тъй като е много по-възможно да се изконсумира 1 кг. диня, но 1 кг. целина, броколи или зеле ще прозвучи невъзможно почти за всеки.