Обикновено се сещаме за тиквеник , когато наближи Коледа или Нова година. Но няма причина да се лишаваме от това удоволствие и през останалата част на годината - можем спокойно да си го приготвяме дори със замразена тиква.
Божествен тиквеник
Продукти:
1 пак. (500 гр.) фини кори за баница
700 гр.тиква
100 гр.фурми
2 ч.ч.захар
1 ч.ч.смлени орехи
1 пак. (125 гр.) масло
канела - на вкус
Приготвяне:
Обелената тиква настържете на ренде, а най-добре - в кухненски робот.
Разтопете маслото, покрийте тавата с хартия за печене и намажете с малка част от него. Тавата е добре да бъде с диаметър не помалък от 32 см.
Нарежете фурмите на дребни парченца.
Разстелете корите, вземете една, намажете я с масло и покрийте с втора кора. Поръсете с част от тиквата, захар, канела, малко от орехите и няколко парченца от фурмите. Завийте кората на руло и сложете в средата на тавата, като я увиете във формата на охлюв.
Следва същата процедура и с останалите кори, като всяка увивате около средната в тавата. Предварително разпределете продуктите на око така, че да ви стигнат за всички кори.
Наредения тиквеник намажете с масло и поръсете с малко захар.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тиквеника а се пече. Печете до златисто за около 30 минути, като го наблюдавайте от време на време да не изгори. Извадете и оставете да се охлади.
Може да регулирате продуктите според вашите вкусове - с повече орехи или фурми, както ви е най-сладко!