За активиране на маята:
½ ч.л. захар
¼ ч.л. брашно
2 с.л. топла вода
1½ ч.л. суха мая
За тестото:
½ чаша пълномаслено прясно мляко
3 с.л. захар
¾ ч.л. трапезна сол
1 голямо яйце
1 с.л. разтопено масло
2 чаши брашно, пресято
За намазване:
2 с.л. сварено и изстудено СИЛНО кафе
1½ ч.л. захар (на по-едри гранули)
разтопено масло
или разбито с малко вода яйце
За плънката:
1¾ чаши смлени орехи
¼ чаша пълномаслено прясно мляко
¼ чаша масло
1 жълтък от голямо яйце, разбит
¼ ч.л. екстракт ванилия
½ чаша захар
¼ ч.л. неподсладено какао
¼ ч.л. канела
В малка купа объркайте захарта, брашното, маята и разтворете всичко в 2 с.л. топла вода. Покрийте с прозрачно фолио. Оставете сместа да престои 5 минути.
За тестото:
В тенджерка загрейте млякото, докато започне да ври, като бъркате непрекъснато, за да не се образува каймак. Оставете го да изстине леко. В голяма купа смесете млякото, захарта и солта, докато се разтворят. Добавете разбитите яйца, сместа с маята, разтопеното масло и ¼ чаша от брашното. Разбийте добре и бавно добавете останалото брашно, като бъркате добре, докато тестото започне да се отделя от стените на купата. Обърнете тестото върху набрашнен плот и месете, като добавяте по малко брашно, докато тестото стане гладко и не лепне (може да се наложи да добавите още малко брашно – около половин чаша. Сложете тестото в леко намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и след това – с кухненска кърпа, и оставете тестото да втасва около час и половина на топло място, докато удвои обема си.
За плънката:
В голяма купа смесете смлените орехи, захарта, канелата и какаото. Загрейте млякото и маслото, докато заврат. Излейте млечната смес върху тази с орехите, добавете яйцата и ванилията и объркайте много добре. Оставете сместа да престои на стайна температура до използването й. Ако се сгъсти, добавете още малко мляко.
Оформяне:
Покрийте цялата работна маса с чиста покривка. Поръсете с шепа брашно. Сложете тестото върху масата и разточете, започвайки от срадата и работейки към краищата, докато тестото достигне до размери около 25х30 см. Покрийте с чаена лъжичка разтопено масло. С пръсти разтеглете тестото от центъра към краищата, докато стане тънко и почти прозрачно (може да използвате и точилка). При разтеглянето повдигайте тестото от масата, за да не залепне. Щом тестото стане достатъчно тънко, нанесете отгоре равномерно плънката. Повдигнете ръба на покривката и внимателно навийте тестото на руло с нейна помощ. Внимателно повдигнете полученото тънко руло и го поставете в намазнена и набрашнена правоъгълна форма за хляб във формата на буквата “U”, така че краищата да се срещат в средата на формата. Така навито около себе си, рулото ще получи характерната шарка при нарязването. Намажете повърхността на рулото със смес от кафето и захарта (или пък с разбито яйце или белтък). Покрийте формата хлабаво с прозрачно фолио и оставете да почива 15-тина минути.
През това време загрейте фурната на 175 градуса. Махнете фолиото от тестото и го пъхнете в загрятата фурна. Печете около 45 минути, или до готовност. Проверете хляба след 30-тата минута, за да не загори отгоре – може да се наложи да покриете с алуминиево фолио. Извадете хляба от фурната и го намажете с разтопено масло. Поставете го върху кухненска решетка, както е във формата, за да изстине 20-30 минути. След това извадете от формата и нарежете с назъбен нож.