Повитица - сладък хляб с орехи

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Повитица - сладък хляб с орехи
Повитица - сладък хляб с орехи
admin
Добавена от: admin
16933
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За активиране на маята:
½ ч.л. захар
¼ ч.л. брашно
2 с.л. топла вода
1½ ч.л. суха мая

За тестото:
½ чаша пълномаслено прясно мляко
3 с.л. захар
¾ ч.л. трапезна сол
1 голямо яйце
1 с.л. разтопено масло
2 чаши брашно, пресято

За намазване:
2 с.л. сварено и изстудено СИЛНО кафе
1½ ч.л. захар (на по-едри гранули)
разтопено масло

или разбито с малко вода яйце

За плънката:
1¾ чаши смлени орехи
¼ чаша пълномаслено прясно мляко
¼ чаша масло
1 жълтък от голямо яйце, разбит
¼ ч.л. екстракт ванилия
½ чаша захар
¼ ч.л. неподсладено какао
¼ ч.л. канела

В малка купа объркайте захарта, брашното, маята и разтворете всичко в 2 с.л. топла вода. Покрийте с прозрачно фолио. Оставете сместа да престои 5 минути.

За тестото:
В тенджерка загрейте млякото, докато започне да ври, като бъркате непрекъснато, за да не се образува каймак. Оставете го да изстине леко. В голяма купа смесете млякото, захарта и солта, докато се разтворят. Добавете разбитите яйца, сместа с маята, разтопеното масло и ¼ чаша от брашното. Разбийте добре и бавно добавете останалото брашно, като бъркате добре, докато тестото започне да се отделя от стените на купата. Обърнете тестото върху набрашнен плот и месете, като добавяте по малко брашно, докато тестото стане гладко и не лепне (може да се наложи да добавите още малко брашно – около половин чаша. Сложете тестото в леко намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и след това – с кухненска кърпа, и оставете тестото да втасва около час и половина на топло място, докато удвои обема си.

За плънката:
В голяма купа смесете смлените орехи, захарта, канелата и какаото. Загрейте млякото и маслото, докато заврат. Излейте млечната смес върху тази с орехите, добавете яйцата и ванилията и объркайте много добре. Оставете сместа да престои на стайна температура до използването й. Ако се сгъсти, добавете още малко мляко.

Оформяне:
Покрийте цялата работна маса с чиста покривка. Поръсете с шепа брашно. Сложете тестото върху масата и разточете, започвайки от срадата и работейки към краищата, докато тестото достигне до размери около 25х30 см. Покрийте с чаена лъжичка разтопено масло. С пръсти разтеглете тестото от центъра към краищата, докато стане тънко и почти прозрачно (може да използвате и точилка). При разтеглянето повдигайте тестото от масата, за да не залепне. Щом тестото стане достатъчно тънко, нанесете отгоре равномерно плънката. Повдигнете ръба на покривката и внимателно навийте тестото на руло с нейна помощ. Внимателно повдигнете полученото тънко руло и го поставете в намазнена и набрашнена правоъгълна форма за хляб във формата на буквата “U”, така че краищата да се срещат в средата на формата. Така навито около себе си, рулото ще получи характерната шарка при нарязването. Намажете повърхността на рулото със смес от кафето и захарта (или пък с разбито яйце или белтък). Покрийте формата хлабаво с прозрачно фолио и оставете да почива 15-тина минути.

През това време загрейте фурната на 175 градуса. Махнете фолиото от тестото и го пъхнете в загрятата фурна. Печете около 45 минути, или до готовност. Проверете хляба след 30-тата минута, за да не загори отгоре – може да се наложи да покриете с алуминиево фолио. Извадете хляба от фурната и го намажете с разтопено масло. Поставете го върху кухненска решетка, както е във формата, за да изстине 20-30 минути. След това извадете от формата и нарежете с назъбен нож.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft