Погача-гъсеница с кремообразен пълнеж - мека като памук, лапваш залче и си в Рая!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Погача-гъсеница с кремообразен пълнеж - мека като памук, лапваш залче и си в Рая!
Погача-гъсеница с кремообразен пълнеж - мека като памук, лапваш залче и си в Рая!
54687
Погача-гъсеница с кремообразен пълнеж - мека като памук, лапваш залче и си в Рая!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Вкусна и мека като памук погача с кремообразен пълнеж от извара. Тестото е приятно за работа и много вкусно, а пълнежът ще ви разтопи от мекота. Характерният начин, по който се оформя погачата, й придава красив и апетитен вид - много прилича на гъсеница.

Ето как да си приготвите тази Погача-гъсеница с нежен пълнеж :

Погача-гъсеница с пълнеж от извара

Необходими продукти:

120 мл прясно мляко

100 мл вода

40 мл олио

1 ч. л. захар

2 ч. л. сол

20 г прясна мая

1 белтък

400 г брашно

За плънката:

1 яйце

250 г извара/рикота

1-2 с. л. пресен магданоз

погача със сусам

Начин на приготвяне:

Натрошете маята и добавете 100 мл хладка вода и 120 мл хладко мляко. Разбъркайте, за да се разтвори маята, след което добавете 40 мл олио и белтъка на едно яйце.

Разбъркайте и смесете течните съставки, след което добавете две чаени лъжички сол и една чаена лъжичка захар. Разбъркайте, за да се разтвори. Постепенно добавете брашното и разбъркайте първо с бъркалка, а след това на ръка. Омесете тестото, след което го ударете 20 пъти от високо върху работната повърхност.

Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса за час. През това време пригответе плънката. Смесете едно яйце и 250 г рикота (кремообразна извара), а ако имате обикновена суха извара, добавете към нея 1-2 супени лъжици заквасена сметана и разбъркайте, за да получите кремообразна текстура. Посолете и добавете ситно накълцания пресен магданоз.

тесто правоъгълник

Втасалото тесто разточете върху набрашнен плот и го разделете на две части. Без да месите много, от всяка част първо оформете руло, а след това с помощта на точилка разточете продълговата правоъгълна кора. От едната страна направете разрези (вижте снимките) на разстояние около 1,5-2 см. От другата страна намажете половината от плънката. След това сгънете в руло-гъсеница.

тесто с пълнеж

тесто на руло

Завийте рулото като охлюв и го наредете в намаслена кръгла тава. Повторете същата процедура с второто тесто и добавете второто руло-гъсеница към първото.

погача в тава

погача гъсеница

Горната част на питката се намазва с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути. 

погача гъсеница с пълнеж

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft