Вкусна и мека като памук погача с кремообразен пълнеж от извара. Тестото е приятно за работа и много вкусно, а пълнежът ще ви разтопи от мекота. Характерният начин, по който се оформя погачата, й придава красив и апетитен вид - много прилича на гъсеница.
Погача-гъсеница с пълнеж от извара
Необходими продукти:
120 мл прясно мляко
100 мл вода
40 мл олио
1 ч. л. захар
2 ч. л. сол
20 г прясна мая
1 белтък
400 г брашно
За плънката:
1 яйце
250 г извара/рикота
1-2 с. л. пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Натрошете маята и добавете 100 мл хладка вода и 120 мл хладко мляко. Разбъркайте, за да се разтвори маята, след което добавете 40 мл олио и белтъка на едно яйце.
Разбъркайте и смесете течните съставки, след което добавете две чаени лъжички сол и една чаена лъжичка захар. Разбъркайте, за да се разтвори. Постепенно добавете брашното и разбъркайте първо с бъркалка, а след това на ръка. Омесете тестото, след което го ударете 20 пъти от високо върху работната повърхност.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса за час. През това време пригответе плънката. Смесете едно яйце и 250 г рикота (кремообразна извара), а ако имате обикновена суха извара, добавете към нея 1-2 супени лъжици заквасена сметана и разбъркайте, за да получите кремообразна текстура. Посолете и добавете ситно накълцания пресен магданоз.
Втасалото тесто разточете върху набрашнен плот и го разделете на две части. Без да месите много, от всяка част първо оформете руло, а след това с помощта на точилка разточете продълговата правоъгълна кора. От едната страна направете разрези (вижте снимките) на разстояние около 1,5-2 см. От другата страна намажете половината от плънката. След това сгънете в руло-гъсеница.
Завийте рулото като охлюв и го наредете в намаслена кръгла тава. Повторете същата процедура с второто тесто и добавете второто руло-гъсеница към първото.
Горната част на питката се намазва с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.
Да ви е сладко!