Тази Погача на фунийки е толкова вкусна, че го правя 2-3 пъти седмично и ни се яде всеки ден! Рецептата е на баба ми Златка, която беше страхотна кулинарка. Надявам се и аз да съм взела нещо от нейния ген :)
Приготвя се просто, а вкусът е невероятен.
Погача на фунийки по рецепта на баба Златка
Продукти:
- 250 мл топло/хладко мляко
- 1 супена лъжица заквасена сметана
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 30 г захар
- 10 г суха мая
- 1 яйце със стайна температура
- 100 мл олио
Разбийте с ръчна бъркалка, за да разтворите съставките. След това започнете постепенно да добавяте:
Снимка: YouTube
- 450-500 г брашно
Снимка: YouTube
Първо се разбърква с лъжица, а след това се замесва на ръка. Трябва да е меко и да се отделя от стените на купата.
Намаслете го и го оставете в съда да втасва покрито за 30 минути или докато удвои обема си. През това време пригответе пълнежа:
За плънката:
- 180 гр. сметана/младо (несолено) сирене
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица нишесте
- 70 гр. стафиди
Снимка: YouTube
Разбъркайте и оставете настрана, докато работите с тестото:
Втасалото тесто се премесва внимателно и се разделя на 9 равни части.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оформете топчета и ги покрийте с торбичка да починат 10-15 минути.
Снимка: YouTube
В отделна купа смесете:
- 2 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици брашно
- 50 г маргарин/масло
Снимка: YouTube
Разбъркайте с пръсти до получаване на "трохи". Дръпнете настрана, след което започнете да обработвате топките тесто:
Вземете една топка и я разточете с точилка на тънка кора. Намажете цялата повърхност на кората с разтопено масло/маргарин или олио.
Снимка: YouTube
След това сгънете наполовина и притиснете краищата с пръсти. Поставете лъжица пълнеж в единия ъгъл, а след това в другия ъгъл.
Затворете плънката с тестото и притиснете с пръсти, за да се затвори добре, след което продължете да загъвате двете страни, докато двете фунийки се срещнат.
Направете това с осемте топки, като последната напълнете с пълнеж и оформете на топка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Наредете ги в кръгла тава, застлана с хартия за печене, като цвете с топката в средата. Покрийте погачата с плик и я оставете да втаса на топло място за около 20 минути или докато удвои обема си.
Снимка: YouTube
За намазването смесете:
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица прясно мляко
Намажете погачата отгоре, след което я поръсете с трохите от маслото, захарта и брашното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25-30 минути.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!