Яйцата са сред продуктите, които винаги се намират в хладилника на едно семейство. Но понякога сигурно и вие не може да се сетите кога точно сте ги купили, така че логично започвате да се чудите дали все още са в срок на годност и дали е безопасно да ги използвате.
А както знаем, при яйцата е особено опасна консумацията, ако са развалени.
С тези съвети ще можете да разберете дали яйцето ви се е развалило и дали все още става за ядене:
Дата на опаковане
Ако искате да проверите дали вашите яйца са все още пресни, трябва да обърнете внимание на датата на опаковане. Това е различно от срока на годност или датата на „продажба до“, която можете да намерите на опаковката. Датата на опаковане е датата, която показва кога вашите яйца са опаковани. Ако датата ви на опаковане е преди четири или пет седмици, може да имате работа с развалени яйца. Датата на опаковане може да е малко трудна за намиране в началото. Това е така, защото не е редовна дата като датата на изтичане. Ако искате да s намерите, трябва да проверите опаковката за трицифрен код . Обикновено е близо до другите дати на опаковката. Датата е посочена с Юлианския календар. А това означава, че трицифреният код означава един ден от годината (001-365). Ако намерите кода и дешифрирате датата, ще разберете дали този ден е твърде далеч в миналото, за да ядете безопасно яйцата си.
Поплавък
Ако не се чувствате напълно комфортно с метода, споменат по-горе, има друг начин да разберете дали вашите яйца са все още пресни. Просто вземете чаша вода (такава, в която може да се побере яйце) и поставете яйцето в чашата. Яйцата са порести и това означава, че въздухът може да проникне вътре в яйцето. Ако яйцето ви е по-старо, вътре в него ще има повече въздух. И ако вашето яйце има повече въздух вътре, то ще плува. Ако яйцето ви плува, време е да го изхвърлите.
Най-безопасният (и най-добрият начин) да разберете дали яйцата ви са все още пресни е да ги счупите. Старите яйца все още могат да бъдат безопасни за ядене и датата на опаковане е само индикация за това колко старо е яйцето в действителност. Така че, ако искате напълно да намалите хранителните отпадъци и да изхвърлите яйцето си само когато наистина се е развалило, тогава го отворете и помиришете. Ако яйцето ви мирише или изглежда лошо, тогава не трябва да го ядете.