Подгответе се отсега: 4 рецепти за здравословно хранене цяла седмица!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Подгответе се отсега: 4 рецепти за здравословно хранене цяла седмица!
Подгответе се отсега: 4 рецепти за здравословно хранене цяла седмица!
9931
Подгответе се отсега: 4 рецепти за здравословно хранене цяла седмица!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Предварителното приготвяне на храна ще улесни значително живота ти и ще намалее времето, което прекарваш в кухнята. В следващите редове ще прочетеш как за един ден можеш да свършиш повечето работа и да се храниш здравословно цяла седмица с тези 4 рецепти за зеленчуково къри, зеленчуци с песто, тако и зеленчукова яхния.

Необходими продукти

1 средна или голяма тиква „Цигулка”
0,5 кг моркови
1 средна глава фенел
1 глава броколи
къдраво зеле (кейл)
1 авокадо
яйца
2 жълти лука
чесън
400 г консерва с белени домати
питки тортила
розмарин
мащерка
кориандър или магданоз

мазнина по твой избор
масло гхи (не е задължително)
400 г консерва с бял боб
800 г консерва с нахут
песто
кимион
гарам масала
къри на прах
куркума
лют червен пипер
сол
черен пипер

Предварителна подготовка
Студени съставки

Тиква, обелена, почистена и нарязана на кубчета по 2-3 см
Моркови, обелени, нарязани на две и на лентички по дължина
Глава фенел, нарязана на дебели парчета по 1 см
Глава броколи, раздробена на малки розички
1 връзка къдраво зеле (кейл), измито
1 и половина чаша сорго
4 чаши вода
Зехтин
Сол

Опечи зеленчуците

1.

Загрей фурната на 220 градуса. Намажи хартията за печене с избраната мазнина, сложи кубчетата фенел, поръсени със сол.  Повтори упражнението с морковите и тиквата на отделни листове хартия за печене.

2. Печи фенела и морковите за 20-25 минути. Тиквата – за 30-35 минути.

Подготви зеленолистните

1. Приготви броколите на пара в специален уред за целта или в тенджера с капак с малко количество вода. Задуши ги за 3-5 минути. Поръси ги със сол.

2. Отдели зелето от дръжката и го нарежи на лентички. Поръси го с малко зехтин, лимонов сок и сол.

Сготви зърнените култури

Вместо сорго можеш да използваш киноа, кафяв ориз или каквото искаш. Приготви го според инструкциите на пакета.

За 1 и половина чаши сорго добави 4 чаши вода в тенджера с капак. Нека заври и после намали температурата, за да къкри. Остави го на котлона с поставен капак за около 30-40 минути.

 

Яхния и къри

Използвай някои от съставките, за да приготвиш кърито (рецепта №1) или яхнията (рецепта №4). Приготви ги предварително, защото те са дори по-вкусни, когато са престояли известно време в хладилника.

 

1. Зеленчуково къри

4 порции

Съставки

мазнина по твой избор
1 средна глава жълт лук, нарязан на ситно
сол
3 скилидки чесън, ситно нарязани
2 чаени лъжици къри на прах
2 чаени лъжици гарам масала
2 чаени лъжици кимион
2 чаени лъжици куркума
400 г домати от консерва
400 г нахут от консерва, измит и изсушен
1 купичка печена тиква
1 купичка броколи на пара
½ чаена лъжица лют червен пипер
свеж кориандър
сготвеното сорго или ориз

Начин на приготвяне

1. Затопли малко мазнина (или една супена лъжица масло гхи) в голяма тенджера на средна температура. Добави нарязания лук и щипка сол, разбървай от време на време, пържи 5 минути, докато лукът стане полупрозрачен.

2. Добави чесън, къри на прах, гарам масала, кимион и куркума, готви за 1 минута. Добави консервата с домати и два пъти толкова вода, разбъркай. Остави сместа да къкри за 10 минути.

3. Добави нахута и готви за още 10 минути. Добави тиквата, броколите и червения пипер, махни тенджерата от котлона. Остави сместа така поне за половин час, преди да сервираш, за да се смесят вкусовете.

4. Сервирай с гарнитурата по твой избор (киноа, сорго или ориз), заедно със свеж кориандър.

 

2. Купичка с песто

2 порции

Съставки

къдраво зеле, поръсено със зехтин, лимон и сол
печен фенел
печена тиква
1 консерва нахут, изплакнат и оставен да изсъхне
сготвено сорго или друга зърнена култура по твой избор
броколи на пара
песто
зехтин

Начин на приготвяне

1. Сложи зеленчуците, нахута и зърнената култура в една купа. Добре е да стоплиш съставките, но ако искаш можеш да ги оставиш и на стайна температура.

2. В зависимост от гъстота на пестото, можеш да добавиш зехтин, за да го направиш малко по-течно. Поръси го върху съставките в купата и всичко е готово.

 

3. Тако за закуска + тако купички

2 порции

Съставки

1 смачкано авокадо
сол
лют червен пипер на люспи
къдраво зеле, поръсено със зехтин, лимон и сол
печена тиква, затоплена
печени моркови, затоплени
сорго
мазнина
4 яйца, леко разбити
2-4 тортили, затоплени на тиган
лют сос за сервиране

Начин на приготвяне

1. В малка купа смачкай авокадото със сол и люспите от червен пипер.

2. За тако купичките сложи къдравото зеле, печените зеленчуци и соргото в купа.

3. За такото – сложи къдравото зле и печените зеленчуци на затоплените тортили.

4. Затопли мазнината по твой избор на средна температура. Добави леко разбитите яйца. Готви и разбърквай за около 2 минути, докато яйцата са готови. Махни от котлона.

5. Върху тортилите и купите добави разбитите яйца, смачканото авокадо и лютия сос.

 

4. Бял боб + Зеленчукова яхния

2-4 порции

Съставки

мазнина по избор
1 средна глава жълт лук, ситно нарязан
сол
6 скилидки чесън
1 супена лъжица свеж розмарин, ситно нарязан
1 супена лъжица свежа мащерка, нарязана
1 консерва бял боб, измит и оставен да изсъхне
4 чаши зеленчуков или пилешки бульон
1 купичка печена тиква
½ купичка печени моркови, нарязани на кубчета
1 купичка сорго
1-2 супени лъжици пресен магданоз (по избор)
пипер
лимонов сок

Начин на приготвяне

1. Затопли малко мазнина (или една супена лъжица масло гхи) в голяма тенджера на средна температура. Добави нарязания лук и щипка сол, разбърквай от време на време, пържи 5 минути, докато лукът стане полупрозрачен.

2. Добави нарязания чесън, розмарина и мащерката, докато пуснат аромата си.

3. Добави белия боб и бульона, остави сместа да заври. Намали температурата и остави да къкри за около 10 минути. Можеш леко да намачкаш боба, ако искаш, така яхнията ще има по-гъста консистенция и повече ще прилича на типична яхния.

4. Добави печените зеленчуци и сготвеното сорго за 5 минути, разбърквай от време на време. Махни тенджерата от котлона и остави сместа за още 5 минути преди да сервираш.

5. Сервирай с магданоз, лимон и малко пипер.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft