Сигурно и вие сте го правили - насипния ябълков сладкиш или както е по-известен "Трите чаши". Тази ябълкова наслада е изключително проста в приготовлението си, а резултатът - повече от успешен.
Ябълков сладкиш Трите чаши - подобрена версия
Продукти:
1 чаша грис (250 мл чаша)
1 чаша брашно
1 чаша захар
1,5 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаша прясно мляко или вода
5-6 бр.ябълки
Приготвяне:
Първо в голяма купа смесете сухите съставки - гриса, брашното, захарта и бакпулвера. Разбъркайте ги много добре. Отделно настържете измитите и почистени от семето ябълки на едро ренде.
Пригответе форма с подвижно дъно и диаметър 26 см. Покрийте дъното и стените ѝ с хартия за печене и намажете леко с мазнина - разтопено масло или олио (ако ще приготвяте постния вариант). След това разделете сухата смес на 4 равни части, а настърганите ябълки - на 3.
Започнете да редите сладкиша в приготвената форма - на дъното изсипете 1 чаша от сухата смес и заравнете добре. Отгоре разпределете 1/3 от настърганите ябълки. Следва нова чаша от сместа и пласт ябълки. Редувайте така, като завършите със слой от сухата смес.
Загрейте чашата мляко почти до точката на кипене, след което внимателно разпределете с лъжица течността върху сладкиша. Ако приготвяте постна версия на сладкиша, вместо мляко използвайте обикновена вода.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (около 30-40 минути).
Готовия сладкиш оставете да се охлади и поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.