Подправките и билките могат да придадат невероятен вкус на всяко ястие, но също така имат и много ползи за здравето. С нарастващия интерес към „функционалната храна”, билките и подправките получават все по-голямо внимание, поради тяхната способност да намаляват възпаленията, риска от рак, болести на сърцето и пр.
Босилек :
Босилекът има противовъзпалителни свойства , които могат да помогнат да предотвратят подуването и да облекчат болките, причинени от артрит. Той, също така, съдържа флавоноиди, които могат да предпазят клетките на човек от радиация и други вредни въздействия. Много е ефективен срещу инфекции, тъй като притежава антибактериални свойства.
Канела :
Тя има способността да лекува диабет. Изследванията показват, че канелата може да намали нивата на глюкоза в кръвта, да повиши инсулиновата чувствителност и да подобри липидния профил . Също така, нейния аромат стимулира мозъчната функция.
Магданоз :
Той е източник на витамини А,С и К. Също така, съдържа антиоксиданти и може да спомогне за оптимизиране здравето на сърцето .
Мента :
Ментата съдържа антиоксиданти и може да помогне за намаляване на риска от рак . Богата е на витамини А и C. Може да успокои разстроен стомах, киселини в стомаха и спомага за функционирането на храносмилателната система. И разбира се, ще освежи вашия дъх!
Има противовъзпалителни свойства и е добър източник на желязо, магнезий и манган. Също така, успешно контролира кръвната захар и холестерола . Изследванията показват, че кантариона може да помогне в борбата с бактерията Салмонела .
Чесън :
Чесънът има противовъзпалително, антибактериално и антивирусно действие . Той може да намали холестерола и риска от рак. Съдържа витамини В6 и С, които се борят срещу сърдечно-съдови заболявания.
Увеличаването на телесната температура или сърдечната честота, при поглъщане на чушка, се смята, че увеличава и стимулира метаболизма. Червените чушки съдържат капсаицин, който ускорява изразходването на енергия и увеличава окислението на липидите. Лютата чушка се бори с възпаленията и може да помогне за облекчаване на болка .
Много е полезен при стомашно-чревни проблеми и гадене . Предотвратява възпаления и болки, причинени от артрит. Играе потенциална роля в профилактиката на рака, тъй като има антиоксидантни свойства. Увеличава имунитета.
Куркума :
Особено популярна в борбата срещу рака, остео и ревматоиден артрит , болестта на Алцхаймер. Куркумата има силни антиоксидантни свойства.