Подходящи храни през есента и зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Подходящи храни през есента и зимата
7010
Снимков материал: pixabay.com
Подходящи храни през есента и зимата

Смяната на сезоните обикновено се свързва с промени в храненето.
С настъпването на есента апетитът се увеличава. Колкото по-осезаемо спадат температурите, толкова по-често посягаме към калоричните храни.

И това е напълно нормално. През есента и най-вече през зимата, хората имат нужда от по-питателна и калорична храна. Това може да предразположи към напълняване и нарушаване на хранителния режим.

Какво можем да направим ?
Не е необходимо да се ограничаваме от храна, защото така само да засилим чувството на глад. Движението е от изключително значение, за да се запазят килограмите от летните месеци. И все пак всичко е много индивидуално, защото има хора, които ядат много, а не пълнеят. През есента като цяло не се препоръчват диетите, тъй като и без това организмът започва да страда. Само силната имунна система може да се справи с различните вируси, които започват да ни атакуват още през есента.
 

Кои храни са подходящи ?
Картофите трайно се настаняват на трапезата през по-хладните месеци. Няма защо да се притеснявате, че ще напълнеете, ако ги хапвате сварени – на салата или сготвени със зеленчуци. Пържените картофки може да са вкусни, но са враг на стройната фигура. Препоръчват се затоплените храни, които съдържат достатъчно полезни съставки. Все още на пазара има богато разнообразие от зеленчуци и плодове, което позволява да се храним здравословно.

1. Джинджифил – определено има способността да загрява. Тази подправка стимулира циркулацията, улеснява храносмилането , засилва имунната система . Има и естествени противовъзпалителни свойства . Какво по-добро за здравето ни през студените месеци?

2. Цитрусови плодове – портокали, лимони...Пълни са с витамин С, който е незаменим при борбата с грипа и настинките през зимата . Не само намалява риска от тях, но облекчава и симптомите им. Съдържат и биофлавоноиди – растителни вещества, които помагат на имунната система и клетките ни. А и спокойно можем да ги ядем, защото не са много калорични.

Лимони – богати на витамин С, лимоноиди, хранителни вещества на растителна основа, за които се смята, че се борят с рака на гърдата , стомаха, дебелото черво . Има данни и, че лимоноидите намаляват нивото на лошия холестерол и предпазват сърцето.

Портокали – богати на витамин С, хранителни вещества на растителна основа като флавоноиди, портокалите са мощен защитник срещу ракови заболявания , засилват имунната система, предпазват от възпаления и много други проблеми със здравето. Грейпфрути – богати са на витамин С и А, хранителни вещества на растителна основа, ликопен, които действат като антиоксиданти. Има данни и, че мъжете, които консумират храни, богати на ликопен, са по-малко застрашени от рак на простатата. Според някои изследвания, ежедневното консумиране на грейпфрути намалява нивото на лошия холестерол.

3. Риба – прекрасен източник на цинк и Омега 3 мастни киселини , което я прави подходяща храна за зимата. Цинкът увеличава производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

Много хора са податливи на депресия, особено през есента и зимата. Според някои изследвания, Омега 3 мастните киселини са важни за намаляването й.

4. Гъби – добри са за имунната система , а според все повече изследвания и за много други проблеми със здравето.

5 . Праз лук – богат на витамин К, А, С. Съдържа и вещества, за които се счита, че са полезни за сърцето. А и за цялото му семейство се смята, че предпазва от рак на простатата , дебелото черво и яйчниците .

Плодовете са важен елемент от менюто, защото са богат източник на антиоксиданти, които са полезни с това, че неутрализират негативното въздействие на свободните радикали.
Не пренебрегвайте и киселото мляко . Полезните бактерии, съдържащи се в млечните продукти, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии. Такива свойства притежават още лукът, чесънът и бананите.

Добре е да включите в своето меню:
- броколи – то е незаменим източник на витамин С ,
- моркови и картофи – също богати на антиоксиданти и
- морски продукти – източник на селен и ненаситени мастни киселини .

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft