Позволено ли е да се яде мед по време на пости

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Позволено ли е да се яде мед по време на пости
275
Снимков материал: pixabay.com
Позволено ли е да се яде мед по време на пости

В периода на постите се отказваме от животински продукти: месо, мляко, сирене, хайвер, яйца, както и от всяко ястие, което ги съдържа. Затова православните са изправени пред въпроса: ще бъде ли грях да се яде мед по време на постите - продукт, произведен от живи същества?

Медът не е забранен по време на пости и е една от най-важните храни в периода на въздържание.

Пчелният деликатес съдържа огромно количество витамини, минерали и органични киселини.

Медът перфектно компенсира липсата на хранителни вещества, които обикновено влизат в тялото с храна от животински произход. Оказва положителен ефект и върху имунната система.

В много постни ястия се добавя мед. Може да се използва за подслаждане на качамак, палачинки, желе, сурови зеленчуци и плодове или да се добавя към салати, тесто за постни мекици и др.

На въпроса дали е възможно да се яде сладко по време на Великия пост, може да се отговори и по следния начин: важно е да разберем, че постът е отказ не само от животински продукти, но и от удоволствията, които получаваме от яденето на любимите ни деликатеси.

А за онези, които се чудят дали се консумират мед и захар по време на постите, духовниците дават съвет: ако решите да постите строго, тогава е по-добре да ограничите всякакви „вкусотии“, дори постни, или напълно да ги изключите от менюто си.

Великденски пости - какво може да се яде и какво не?

Салата с портокали и мед

Съставки: портокали - 5 бр., лук – 1 гл., мед - 1 с. л., лимонов сок – 2 с. л., зехтин - 1 с. л., орехови ядки – 30 г, маслини без костилки – 80 г, свеж нарязан магданоз - 2 с. л., сол.

Как се готви?

Обелвате портокалите, нарязвате ги на кръгчета и ги слагате в чиния. Нарязвате лука на полукръгчета и го добавяте заедно с маслините. Поръсвате с магданоза.

За дресинга смесвате меда, лимоновия сок и зехтина. Заливате с него салатата и я слагате в хладилник за 1 час. В това време леко запичате ореховите ядки и преди сервиране я поръсвате с тях.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft