Полезни ли са овесените ядки и трябва ли да ги ядем за закуска

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Полезни ли са овесените ядки и трябва ли да ги ядем за закуска
26030
Снимков материал: pixabay.com
Полезни ли са овесените ядки и трябва ли да ги ядем за закуска

Често чуваме, че овесените ядки за закуска са ключът към добрия ден и отличното настроение. Но какво се случва, ако го ядете всяка сутрин?

Британците, чиято диета обикновено не е пълноценна без здравословни зърнени храни, ще кажат, че всичко ще се оправи. Но не всички са съгласни с тях. Както всяка друга храна, овесените ядки имат своите недостатъци и днес ще научим повече за тях.

 

ОВЕСЕНА КАША ЗА ЗАКУСКА
Достойнство

Овесените ядки са рекордьор сред зърнените култури по съдържание на алуминий, бор и желязо. Съдържа витамини от група В, биотин, фибри. По съдържание на протеини той е на второ място след просото и елдата. С гликемичен индекс 55, той се намира приблизително в средата на класацията на песъчинките.


Овесените ядки съдържат естествени антиоксиданти, които повишават устойчивостта на организма към негативно влияние на околната среда. Калцият и фосфорът в овеса са необходими за развитието на костната система на човека, а голямото количество желязо прави овесените ядки полезна храна за профилактика на анемия.

 

Последните проучвания показват, че овесените фибри съдържат много важен елемент за понижаване на лошия холестерол - бета-глюкан. Яденето на 3 грама разтворими овесени влакна може да помогне за понижаване на нивата на холестерола с 8-23%. Овесените ядки също са много добри за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Овесените ядки съдържат голямо количество протеин, което подобрява състоянието на мускулната маса. А съдържащият се в него холин има положителен ефект върху функционирането на черния дроб. Всичко това прави овесените ядки идеалната закуска, която дава енергия в продължение на много часове и не претоварва стомаха.

 

недостатъци

Ядките, бобовите растения и някои зърнени храни съдържат фитинова киселина, която пречи на абсорбцията на цинк, магнезий, желязо и калций в червата. Без него тялото може да абсорбира 20% повече желязо и 60% повече магнезий. Това са сериозни цифри, трябва да признаете.

Овесените ядки също съдържат фитинова киселина. Това, разбира се, не означава, че трябва да се изостави. Но тези, които страдат от нарушения на метаболизма, проблеми с костите и остеопороза, не трябва да ядат овесени ядки всеки ден. И колкото повече трябва да се въздържате от монодиети въз основа на него.

 

Съществуват и начини за намаляване на съдържанието на фитинова киселина в овесените ядки. За това зърнените култури могат да бъдат предварително накиснати. Добавянето на кисела среда, като лимонов сок или няколко супени лъжици кисело мляко, също ще помогне.

По същата причина винаги трябва да изплаквате житни и бобови култури. Между другото, вискозната течност, получена в резултат на кипене на плодовете на бобовите растения, се нарича аквафаба и замества идеално яйцата както в сладки ястия като вафли и безе, така и в неподсладени, например в майонеза.

 

В заключение ще кажем, че няма продукти, които да са еднакво полезни за всички. И дори най-добрите от тях не си струва да ограничавате диетата си.

В края на краищата можете да получите пълен набор от хранителни вещества само от разнообразно и балансирано меню. Има популярна мъдрост - всичко е добро в умерени количества. Придържайте се към него и овесените ядки, приготвени за закуска 2-3 пъти седмично, ще ви бъдат от голяма полза.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft