Полезни свойства на копъра за здравето

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Полезни свойства на копъра за здравето
7300
Снимков материал: pixabay.com
Полезни свойства на копъра за здравето

В древността миризмата на копър се е сравнявала с аромата на розите. Римляни и гърци често дават на жените си букети от копър - това се считало за доказателство за любов и преданост.

Но насекомите не харесват тази миризма, затова нашите прадеди окачват в ъглите на колибите китки от копър, за да прогонват мравките.

Ако някой мисли, че копърът е обикновена подправка, която се използва само при готвене, тогава той греши. Зелената подправка е популярна не само заради приятния му специфичен вкус, но и поради огромните му предимства.
Копърът е един от малкото продукти, които могат да се използват в почти всяко количество. Използва се в супи за готвене, салати, консерви и дори десерти.

Свойства на копъра

Копърът е богат на витамини А, В1, В2, РР и С, както и фосфор, калий, калций и каротин. Копърът е смятан за силен антиоксидант. Той съдържа аскорбинова киселина и кверцетин, което позволява тази прекрасна подправка да отстранява токсините от тялото. А етеричното масло (същото, благодарение на което копърът има толкова богата миризма) се смята за отличен антисептик.

Народната медицина използва листата и цветовете на копъра. От тях се приготвят бульони и тинктури, които се използват за лечение на голямо разнообразие от заболявания.

Това не е изненадващо, защото билката копър има диуретично, лаксативно, противовъзпалително и успокояващо терапевтично свойство.

Тинктури от него помагат на храносмилателната система, повишават апетита, потискат патогенните микроби.

При есенни простуди можете да варите нарязани копър семена, заедно с жълт кантарион и мащерка. Инхалациите с получения продукт имат отхрачващо действие.

При диария просто изсипете 2 ч.л.  семена копър с две чаши вряла вода и се смесват на бульон с плодове офика в съотношение от 1 до 3.

Вземете половин чаша от сместа и стомашно-чревните нарушения ще бъдат елиминирани. В древността, дори бебета с болка и подуване на стомаха са взимали такава вода с копър.

Можете да използвате по-силна тинктура. В чайник излейте 2 лъжици семена от копър, изсипете половин литър вряла вода и затворете капака за 40 минути. Получената тинктура се пие директно от чаша, 7-10 пъти на ден. И трябва да пиете след хранене, но храната трябва да е умерена. Не трябва да пиете на празен стомах.
За седмица с такова лечение болестта ще изчезне. Тинктурата помага при високо кръвно налягане, безсъние, бронхит, настинки. За превантивни цели можете да пиете няколко дни в месеца, дори ако нищо от горното не помага.

 

Най-голямото използване на копър за тялото се запазва в свежите гроздове с прекрасен зелен цвят, които имат богат аромат. Жълтият копър губи половината от полезните свойства, както и миризмата. И когато готвите, не забравяйте, че след 5 минути готвене, копърът напълно губи вкуса си, така че го добавете към готовите ястия.

Копърът намалява кръвното налягане и се препоръчва за употреба от пациенти с хипертония, но качествата му имат и обратната страна. Така че не трябва да се ползва от бременни жени на копъра на масата. Както и хората с ниско кръвно налягане, при които копърът може да причини временно влошаване на зрението, замайване, слабост.  

По-рано вече казахме как да запазите зеления копър пресен за по-дълго време . Един хитър начин, който ще позволи на добра домакиня винаги да има подръка свеж и зелен копър.

Споделете тази полезна статия с приятелите си. И също така кажете ми какви зеленина обичате най-много.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft