Ползите от морския зърнастец-истински склад на витамини и минерали

вход през zajenata.bg
За Жената
Ползите от морския зърнастец-истински склад на витамини и минерали
55984
Източник: lifestyle.bg
Снимков материал: pixabay.com
Ползите от морския зърнастец-истински склад на витамини и минерали

Морският зърнастец е истински склад на витамини и минерали. Зърната на това растение съдържат витамини В1, В2, С, Е, К и Р, флавоноиди, фолиева киселина, каротеноиди, бетаин, холин, кумарини, глюкоза, фруктоза и фосфолипиди.

Също дренки богат ябълчена, лимонена и винена киселина.

Интересното е, че кората и листата на морския зърнастец по абсолютно нищо не отстъпват на минералните свойствата на годжи бери. Искаме да ви разкажем за въздействието му върху тялото и как да го използвате правилно.


Полезните свойства на морския зърнастец


Кората и  плодовете на морския зърнастец съдържат серотонин . Този хормон е с много положителен ефект върху нервната система. Той не само създава комфорт на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система, но също така е известен със способността си да подобрява и настроението.
Особено често се използва в народната медицина масло от морски зърнастец, което е известно със своите антибактериални свойства. От древни времена то се използва за лечение на рани. 

Маслото увеличава съдържанието на протеини в черния дроб, допринася за възстановяването на увредени тъкани и подобрява липидния метаболизъм.

Зърната от облепиха съдържат  бета-ситостерол, който е широко известен със своя анти-склеротичен ефект. Благодарение на морския зърнастец, се счита за ефективно средство за профилактика и лечение на атеросклероза .

Ако страдате от кашлица, не забравяйте да използвате морски зърнастец сок с мед , резултатът няма да отнеме много време.

При скорбут (остър недостиг на витамин С), се препоръчва да се пие морски зърнастец чай . 

Вземете 5 г сушени листа от морски зърнастец и ги сложете в 1 чаша вряла вода, оставете да се запари за едно питие.

 Също така, този чай е отличен за превенция на инфекциозни заболявания.

Известна със своите полезни свойства е и отварата от семена и плодове от морски зърнастец . 

Отвара от семената - идеалното слабително и отвара от плодовете - ефективно средство за лечение на стомашна и дуоденална язва. 

Искаме да споделим с вас една рецепта, която трябва да се използва за стомашни заболявания: 

Вземете 3 супени лъжици  зърнастец плодове, сложете ги в 500 мл гореща вода и ги варете в продължение на 10 минути, след което се филтрира. Пийте отварата по 2-3 чаши на ден.

Морският зърнастец е полезен и при измръзване, тъй както се използва за лечение на язви и горски плодове. Лекарите препоръчват да се поставя на засегнатите участъци от кожата и да се къпете, като добавяне отвара от клоните и листата на растението.

Особено необходим за мъже, зърнастецът има по-голямо количество витамин С. Това е естествено лекарство, използвано за увеличаване на потентността. 

В този случай се използва морски зърнастец сок, чай, настойки, само от пресни плодове.

Листата на морския зърнастец са много добро средство за предпазване от диабет, за борба с ревматизъм и подагра. Ако страдате от диабет, то е много полезно да се използва като тинктура: 

10 г от изсушени листа на растението се смесват с 1 чаша вряща вода.

Разбира се, морският зърнастец е сезонно растение, но не се притеснявайте. Искаме да споделим с вас рецепта за съхранение на това растение за зимата, така че да е мощен инструмент в ръцете ви, когато е необходимо.

Сок от морски зърнастец за зимата

Ще ви трябва

  • 350 мл вода
  • 1 кг плодове от морски зърнастец

Как се приготвя

Намачкайте плодове от морски зърнастец и внимателно ги натиснете, за да получите повече сок от тях.

Поставете сока в хладилника. Каквото е останало от морски зърнастец, налейте топла вода в размер на 1: 3 зърнастец.

Всичко се разбърква добре и се  оставя за 20-30 минути. Повторете този процес 2-3 пъти.
Изцедете сока и подгрявате до около 75 градуса, прецедете отново, налейте сока от и сложете бурканите за пастьоризация при 85 градуса. Ако сте взели половин литър буркани, пастьоризира се за 15 минути. 

Морският зърнастец - един от най-ценните национални ресурси, споделете тази информативна статия с приятелите си! Останете си със здраве!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft