Ползите от тази салата са толкова, че не ни стига място да ги изброим- мощен антиоксидант, имуностимулатор и...

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ползите от тази салата са толкова, че не ни стига място да ги изброим- мощен антиоксидант, имуностимулатор и...
16088
Снимков материал: pixabay.com
Ползите от тази салата са толкова, че не ни стига място да ги изброим- мощен антиоксидант, имуностимулатор и...

Цвеклото е станало част от ежедневието ни: и се използва за направа на фрешове и салати, супи и какво ли още не. Обикновено хората използват само корена му, а върховете се изхвърлят или храните домашния любимец (ако имате зайче примерно)

Но листата от цвекло може да се използват съвсем различно - например, добавете ги към супата или салата. Събрахме за вас най-сериозните причини защо трябва ежедневно да ги употребявате!

цвекло върховете

Полезни свойства на листата на цвеклото

Листата от цвекло са богати на различни хранителни вещества. Те съдържат много белтъчини, макро- и микроелементи (например, фосфор, цинк, калий, магнезий и други). Те съдържат и витамини В6, А, К и С. Освен това ни доставят и доста фибри.

цвекло върховете

Поради високото си съдържание на витамин К подпомагат бързото заздравяване на рани и дефицита на калций в костите, укрепват структурата и предотвратява остеопороза. Витамин А пък укрепва имунната система и стимулира производството на левкоцити.

цвекло върховете

Според последните проучвания играят важна роля в превенцията на болестта на Алцхаймер и лечението на анемия. В допълнение, този продукт съдържа мощни антиоксиданти, които пречат на образуването на свободни радикали.

цвекло върховете

Салата с цвекло

цвекло върховете

Какво ще ви трябва?

  • Цвекло - 1 бр.
  • Чесън - 2 скилидки
  • Тиквени семки - 1 пакетче
  • Сол - на вкус
  • Растително масло на вкус

Как да си я приготвите

  • Нарежете върховете и ги сложете в хладилника. Измийте цвеклото и го рендосайте
  • Измийте върховете, изсушете ги и ги нарежете. Смесете изчистеният чесън и слънчогледа и ги пасирайте.
Добавете и олиото.
  • Сложете всичко заедно в една купа, овкусете и разбъркайте
  •  

    Горната част на цвеклото може да се съхранява в прясно състояние за не повече от три дни, след което да се замрази или използва за приготвяне на супи.

    Не забравяйте да го въведете във вашата диета и да споделите тази информация с приятелите си

    Редактор: За Жената
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft