Цвеклото е станало част от ежедневието ни: и се използва за направа на фрешове и салати, супи и какво ли още не. Обикновено хората използват само корена му, а върховете се изхвърлят или храните домашния любимец (ако имате зайче примерно)
Но листата от цвекло може да се използват съвсем различно - например, добавете ги към супата или салата. Събрахме за вас най-сериозните причини защо трябва ежедневно да ги употребявате!
Полезни свойства на листата на цвеклото
Листата от цвекло са богати на различни хранителни вещества. Те съдържат много белтъчини, макро- и микроелементи (например, фосфор, цинк, калий, магнезий и други). Те съдържат и витамини В6, А, К и С. Освен това ни доставят и доста фибри.
Поради високото си съдържание на витамин К подпомагат бързото заздравяване на рани и дефицита на калций в костите, укрепват структурата и предотвратява остеопороза. Витамин А пък укрепва имунната система и стимулира производството на левкоцити.
Според последните проучвания играят важна роля в превенцията на болестта на Алцхаймер и лечението на анемия. В допълнение, този продукт съдържа мощни антиоксиданти, които пречат на образуването на свободни радикали.
Салата с цвекло
Какво ще ви трябва?
- Цвекло - 1 бр.
- Чесън - 2 скилидки
- Тиквени семки - 1 пакетче
- Сол - на вкус
- Растително масло на вкус
Как да си я приготвите
- Нарежете върховете и ги сложете в хладилника. Измийте цвеклото и го рендосайте
- Измийте върховете, изсушете ги и ги нарежете. Смесете изчистеният чесън и слънчогледа и ги пасирайте.
Горната част на цвеклото може да се съхранява в прясно състояние за не повече от три дни, след което да се замрази или използва за приготвяне на супи.
Не забравяйте да го въведете във вашата диета и да споделите тази информация с приятелите си