Ароматът на гювеч на майка ми ми напомня за детството. Но не по-малко вкусни са зеленчуковите и месните аналози . По правило такива ястия се приготвят просто и бързо. И те включват продукти, които винаги могат да бъдат намерени в хладилника.
Ако тайните на готвенето на запеканки са ви непознати, тогава в нашата статия ще намерите 3 прекрасни рецепти за всеки вкус. Може би една от тях ще ви стане любима.
Рецепти за бързи запеканки
Съставките
500 г смляно говеждо месо
1 кг картофи
1 яйце
250 мл прясно мляко
100 г масло
1 лук
50 г кашкавал
сол на вкус
подготовка
Сварете обелените картофи, източете водата, добавете половината масло и направете пюрето. Изсипете малко затоплено мляко в пюрето и разбъркайте до гладкост.
Запеканка с пилешко месо и зеленчуци
Съставките
350 г пилешко месо
1 лук
1 чушка
2 стръка целина
150 мл прясно мляко
100 г твърд кашаквал
1 яйце
2 с.л. зехтин
сол на вкус
подготовка
Сварете филето в подсолена вода и нарежете на кубчета. Нарежете лука и чушките на ивици, а целината на филийки. Настържете кашкавала.Загрейте тиган със зехтин и запържете лука. Добавете черен пипер и целина.
Разбийте яйцето с млякото, изсипете половината кашкавал и разбъркайте. Комбинирайте зеленчуците и филето в съд за печене. Налейте в млечната смес и поръсете със кашкавал. Печете на 180 градуса за 15 минути.
Броколи и кашкавал
Съставките
500 г броколи
5 яйца
300 г заквасена сметана
200 г кашкавал
2 с.л. л. масло
2 с.л. л. галета
сол, черен пипер на вкус
подготовка
Сварете броколи в подсолена вода. Настържете кашкавалът и смесете с яйцата и заквасената сметана. Добавете подправки.Поръсете намаслената форма с галета, сложете броколите и изсипете сместа.
Загрейте фурната до 180 градуса и печете гювеча за 25 минути.