За тестото:
1 ч.ч. краве масло
1 ч.ч. твърд маргарин (може да се замени с палмово масло, краве масло или свинска мас)
2 ч.ч. захар
2 ванилии или 4 ч.л. ванилов екстракт
4 яйца
4 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
6 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. сол
За глазурата:
5 с.л. прясно изцеден сок от портокал
2-3 ч.л. настъргана портокалова кора
пудра захар
Смесете всички продукти за тестото и объркайте с лъжица до получаване на еднородна маса. (Получава се много меко и много лепкаво тесто, което не се меси, а само се бърка.)
С чаена лъжичка вземайте от тестото и пускайте топчета на плитка тавичка за сладки на разстояние едно от друго, като си помагате с още една лъжичка (имайте в предвид, че много лепне по лъжичките). Печете 7-8 мин. на около 180 градуса. Отлепете ги от тавичката и ги подредете една до друга на хартия за печене. Охладете ги за няколко минутки и го намажете с глазурата докато са още топли.
Приготвяне на глазурата:
Смесете портокаловия сок, настърганите кори и пудрата захар (количеството на захарта трябва да е толкова, че да се получи много рядка кашичка - като боза). С лъжичка се гребва от тази смес и се капва и размазва върху топлите сладки. Колкото по-рядка е глазурата, толкова по-хубав вкус и аромат има.
За да получите необходимото количество настъргана портокалова кора, ще ви трябват 2-3 портокала в зависимост от големината им.