Обикновено свързваме козунака с Великден, но ви съветвам да не чакате толкова дълго, за да опитате тази рецепта за Козуначени плетенки с орехи . Получава се някакво вълшебство от пухкаво тесто, цялото на конци, а докато плетенките се пекат, виждаш как тестото направо прелива от формата - толкова много се надига във фурната!
Крайният резултат може да задоволи претенциите на най-големите майстори на козунака, а орехите в тестото са само едно приятно допълнение. С две думи - досега не съм срещала по-сполучлива рецепта за домашен козунак .
Козуначени плетенки с орехи
Продукти:
- 200 мл хладко мляко
- 80 г захар
- 1 чаена лъжичка ванилова захар
- 6 г суха мая (1 чаена лъжичка)
- 1 яйце
- 1 белтък
- 40 г масло със стайна температура + за намазване на тестото
- 20 мл олио
- 500 г пшенично брашно
- 1/2 чаена лъжичка сол
За плънката:
- масло, захар, ядки
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица мляко
Приготвяне:
Смесете млякото, захарта, ванилията и маята. Добавете маслото, яйцето и белтъка, като запазете жълтъка за намазване на тестото. След това постепенно добавете брашното, смесено със солта и омесете меко, компактно тесто.
Доомесете с масло, покрийте и оставете да втаса за 60 минути. Втасалото тесто се премесва и се разделя на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 15 минути.
Върху набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с ръце, след което я разточете с точилка, след което намажете кората с масло и поръсете със захар и ядки. Навийте на руло.
Снимка: YouTube
Разполовете го по дължина, но само от единия край, за да получите 2 фитила. Разделете ги и ги усучете на плитка, като сгънете двата края надолу.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Повторете с второто тесто. След това поставете плитките във форми за хляб и ги оставете да втасат за 20 минути.
Намажете ги с жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.
Снимка: YouTube
Оставете ги да изстинат преди сервиране.