Чесън се използва от векове за медицински цели, или за лечение и профилактика на различни заболявания и състояния.
Той се използва за различни заболявания като сърдечно заболяване, хипертония, висок холестерол, атеросклероза ...
Някои приложения се потвърждават и от областта на науката и са насърчавани от лекарите. Повечето хора използват чесъна като превенция срещу рак на дебелото черво, рак на ректума, рак на стомаха, на белия дроб, на гърдата или рак на простатата. Чесънът произвежда химикал, наречен алицин . Това съединение е просто магия, а чесъна също така добавя и уникалния си аромат. Хубаво е да добавяте чесън към храната си, защото придава аромат и същевременно е лековит. Някои хора използват чесъна или суров или леко задушен. По този начин добавят към храната си здраве и ароматност.
Хората го слагат в устата си и го смучат. Това е вярно! Китайците поставят чесън в устата си и го смучат в продължение на 30 минути. Този древен метод се практикува рано сутринта. И резултатите са невероятни.Здравословните хранителни вещества на чесън в тялото си получават чрез слюнката. Полезните вещества се пренасят в стомаха и по този начин се абсорбира в кръвния поток, който след това се почиства, и това е не само кръвта, но най-вече вените и артериите! След изтичането на половин час трябва да изплюете чесъна. Измийте си зъбите и ако все още имате в устата миризма, изяждте 1 кафе на зърна и магданоз, или листо от мента. Това смучене има много предимства: почистване на тялото, подобрява здравето на бъбреците, пречиства кожата, подобрява имунната система, бори бронхит, контролира апетита.Също така върши чудесна работа срещу хронична кашлица и камъни в бъбреците. Опитайте и вие, резултатът е смайващ!