800 гр боб
2 червени чушки
2 моркова
1 малка консерва домати или 2 червени домата
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
сол и черен пипер
2 дафинови листа
200 мл олио + 2 с.л. червен пипер
Оставете боба накиснат през нощта. Изкиснете го на следващия ден, сложете в тенджера със студена и прясна вода заедно с предварително обелените и нарязани лук, чесън и двата моркова, доматите (ако използвате пресни), дафиновия лист и чушките. Варете, докато зърната боб хубаво се разварят. След това извадете зеленчуците, обелете чушките и пасирайте всички зеленчуци. Боба прехвърлете в гърне, но запазете малко от водата, в която се е варил. Добавете пасираните зеленчуци, 2-3 чаши от водата на боба и подправете със сол и пипер. Хубаво разбъркайте. В по-малък тиган сложете 200 мл олио. Когато заври, сложете червения пипер, разбъркайте и веднага залейте боба в гърнето. Сложете да се пече във фурната, загрята на 200 градуса, докато хубаво се запече.
Забележка : Ако използвате консервирани домати, поставете ги в момента, когато бобът се прехвърли в гърнето, като вместо 3 чаши добавете само 2 чаши вода. Необходимото количество вода е колкото да покрие боба.