1 кг малки лукчета (арпаджик)
2 големи глави лук
1/3 ч.ч. олио
4-5 бр. домати
1 глава чесън
1 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
1 бр. дафинов лист
1/3 ч.ч. червено вино
по 1/2 ч.л. черен пипер, чубрица и сол
1 ч.ч. сушени сини сливи (по желание)
Едро нарязания лук се запържва в олиото. Когато стане златист, се прибавят доматите - обелени и нарязани (може да се използват и консервирани), обелените лукчета, нарязания на ситно чесън, червен пипер, брашното и дафиновия лист. Налива се гореща вода, колкото да покрие продуктите. След като поври на слаб огън 5 минути, се прибавят виното, черния пипер, чубрицата и сол. Задушава се под капак до готовност на лука - 15-20 минути. По желание може да се добавят и нарязани сушени сини сливи.
Чомлекът става много по-вкусен, ако се приготви в глинен гювеч на фурна.