Не мога да кажа със сигурност, че този постен сладкиш се прави в манастирите, но би бил напълно подходящ за подобна обител заради простичките си съставки и постната форма на сладкиша. Манастирската торта се приготвя много лесно, всички съставки се смесват с обикновена лъжица или бъркалка, след което сместа се изсипва и се запича. Опитайте, няма да съжалявате. Ето какво ви трябва за този Постна манастирска торта :
Постна манастирска торта
Продукти:
400 мл вода (2 чаши по 200 мл всяка)
12 супени лъжици захар
20 супени лъжици брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
8 супени лъжици орехи (счукани и смлени), около 150 гр.
4 пълни супени лъжици малко (домашно, не много гъсто) сладко, за предпочитане с кисел вкус (аз използвах домашно от праскови)
и още 4 супени лъжици сладко и 2 супени лъжици счукани орехи за поръсване
Приготвяне:
Сложете четири супени лъжици сладко в по-дълбок съд, след което постепенно добавете топла вода, за да се разтвори. Разбъркайте, докато се разтопи хубаво.
Към сладката течност постепенно добавете брашното, смесено с бакпулвера, след което разбийте добре с бъркалка за няколко минути, докато сместа стане плътна и гладка, без бучки.
Накрая се добавят орехите, които могат да бъдат натрошени, нарязани на ситно, като смес от двете е най-добре. Освен орехи можете да използвате и ядки, които имате, тоест по ваш вкус. Разбъркайте добре, за да изгладите сместа.
Разпределете вкусната смес в средно голяма тава, предварително постлана с хартия за печене. Разпределете равномерно и изравнете повърхността, като разклатите формата.
След това печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. Веднага намажете изпечения сладкиш отгоре с две лъжици сладко и го поръсете с натрошени орехи. Оставете да изстине, след което нарежете и сервирайте.
Който иска, може да използва и постна шоколадова глазура:
За шоколадовата глазура: Смесете 200 г постен шоколад с 2-3 супени лъжици олио и ги разтопете на слаб огън до пълното му разтопяване. След това постепенно излейте глазурата върху сладкиша и я разпределете равномерно.
Отгоре може да поръсите смес от натрошени и смлени орехи или лешници и бадеми или фъстъци. Каквото и да използвате, ще бъде вкусно и декоративно. Сладкишът е мек като памук, много вкусен и ароматен.
Да ви е сладко!