Постна Манастирска торта без капка олио - евтина и много вкусна:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постна Манастирска торта без капка олио - евтина и много вкусна:
Постна Манастирска торта без капка олио - евтина и много вкусна:
69820
Постна Манастирска торта без капка олио - евтина и много вкусна:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Не мога да кажа със сигурност, че този постен сладкиш се прави в манастирите, но би бил напълно подходящ за подобна обител заради простичките си съставки и постната форма на сладкиша. Манастирската торта се приготвя много лесно, всички съставки се смесват с обикновена лъжица или бъркалка, след което сместа се изсипва и се запича. Опитайте, няма да съжалявате. Ето какво ви трябва за този Постна манастирска торта :

постна манастирска торта

Постна манастирска торта

Продукти:

400 мл вода (2 чаши по 200 мл всяка)

12 супени лъжици захар

20 супени лъжици брашно

1 пакетче бакпулвер (10 г)

8 супени лъжици орехи (счукани и смлени), около 150 гр.

4 пълни супени лъжици малко (домашно, не много гъсто) сладко, за предпочитане с кисел вкус (аз използвах домашно от праскови)

и още 4 супени лъжици сладко и 2 супени лъжици счукани орехи за поръсване

Приготвяне: 

Сложете четири супени лъжици сладко в по-дълбок съд, след което постепенно добавете топла вода, за да се разтвори. Разбъркайте, докато се разтопи хубаво.

кисело сладко

Към сладката течност постепенно добавете брашното, смесено с бакпулвера, след което разбийте добре с бъркалка за няколко минути, докато сместа стане плътна и гладка, без бучки.

тесто за кекс

Накрая се добавят орехите, които могат да бъдат натрошени, нарязани на ситно, като смес от двете е най-добре. Освен орехи можете да използвате и ядки, които имате, тоест по ваш вкус. Разбъркайте добре, за да изгладите сместа.

Разпределете вкусната смес в средно голяма тава, предварително постлана с хартия за печене. Разпределете равномерно и изравнете повърхността, като разклатите формата.

манастирски сладкиш

След това печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час. Веднага намажете изпечения сладкиш отгоре с две лъжици сладко и го поръсете с натрошени орехи. Оставете да изстине, след което нарежете и сервирайте.

постен манастирски кекс

постна манастирска торта

 Който иска, може да използва и постна шоколадова глазура:

За шоколадовата глазура: Смесете 200 г постен шоколад с 2-3 супени лъжици олио и ги разтопете на слаб огън до пълното му разтопяване. След това постепенно излейте глазурата върху сладкиша и я разпределете равномерно.

постен сладкиш с глазура

Отгоре може да поръсите смес от натрошени и смлени орехи или лешници и бадеми или фъстъци. Каквото и да използвате, ще бъде вкусно и декоративно. Сладкишът е мек като памук, много вкусен и ароматен.

манастирски сладкиш с глазура

Да ви е сладко!

манастирска торта

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft