За тестото:
400 гр. брашно
200 гр. маргарин
2 ½ чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
3 супени лъжици растителна сметана
4-5 супени лъжици вода
За плънката:
350 гр. спанак (почистен)
350 гр. пресни гъби (почистени и нарязани на четвъртинки)
1 малка глава лук (ситно нарязан)
малко Вегета, сол, черен пипер и риган
1. В дълбок съд разбийте маргарина, добавете солта, брашното, бакпулвера, водата и растителната сметана. Ако тестото е твърде твърдо, добавете още малко вода. С ръце омесете, докато получите приятно за работа и компактно тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилник поне 30 минути.
2. Върху набрашнена повърхност (или между две парчета фолио) разточете тестото на кръг с дебелина около 3-4 мм.
3. Намажете форма за печене добре с олио и прехвърлете вътре тестото. Ръбчетата на тестото оформете по желание и набодете повърхността с вилица. Изрежете излишното тесто и го загърнете във фолио - ще ви послужи за горната кора.
4. Пригответе плънката: в малко олио запържете гъбите, подправете по желание, след това добавете изчистения спанак. Похлупете съда и оставете да се готви 5-7 минути.
5. Готовия пълнеж излейте върху тестото и добавете няколко лъжици растителна сметана.
6. Останалата част от тестото разточете на кръг и поставете отгоре - върху плънката и сметаната. Тестото намажете с малко олио.
7. Печете пая на 180 градуса около 40-45 минути, или докато получи златист цвят. Оставете малко да се охлади, преди да нарежете.