около 300 грама свежа коприва
1 връзка пресен лук
1 морков
½ кафена чаша ориз
1 домат, или 2 супени лъжици доматено пюре
½ чаена лъжица джоджен, ½ чаена лъжица червен пипер, щипка черен пипер, щипка мащерка
½ чаена лъжица сол
Почистете и измийте копривата (добре е да ползвате ръкавици). Почистете и нарежете моркова и лука на дребно и ги изсипете в 3-4 супени лъжици сгорещено олио в тенджерата, в която ще варите супата. След като зеленчуците поомекнат, добавете към тях и нарязана коприва и разбъркайте добре. След това добавете около 1,5 литър вода, а след като супата заври, добавете солта и подправките. Оставете да поври 10-15 минути, след което добавете към нея предварително измития ориз, а след още 5 минути - доматите. Оставете ястието да къкри на бавен огън до пълното сваряване на ориза.
Поднесете супата топла в комбинация с препечен хляб, а в случай, че не постите - добавете малко натрошено сирене към всяка порция!