За тестото:
1 чаша вода (280 мл.)
2 чаши брашно (300 гр.)
1 чаша захар (150 гр.)
1 и 1/2 чаша олио (150 мл.)
3 супени лъжици мармалад
1 равна лъжица сода бикарбонат
3 супени лъжици какао
За крема:
1 л вода
200 гр. захар
1 ванилова захар
12 супени лъжици грис
250 гр. маргарин
100 гр. пудра захар
300 гр. замразени вишни (или от компот) + още малко за украса
3 супени лъжици захар
За украсата:
няколко блокчета постен шоколад
Стъпка 1: Поставетевишните да поврат с малко вода и 3 супени лъжици захар. Може да използвате и вишни от компот.
Стъпка 2:Съставките за тестото поставете в един съд, разбъркайте добре. Излейте сместа в тавичка и печете на 200 градуса 15-20 минути. След това разрежете наполовина.
Стъпка 3: От водата за крема отделете около 200 мл, в които поставете 12 супени лъжици грис и разбъркайте като за пудинг. Останалото количество вода сложете да заври със захарта и ваниловата захар, след което налейте разтворения грис и разбърквайте, докато хубаво се сгъсти. Оставете крема да се охлади.
Разбийте маргарина и пудрата захар на пяна. След това смесете охладения крем и сместа с маргарина и разбъркайте добре.
Стъпка 4: Върху първия блат поставете половината от вишните, след това - половината от крема. Повторете процедурата за втория етаж и накрая украсете тортата по желание.
Стъпка 5: Оставете няколко часа да се слеят съставките, след това нарежете на кубчета и сервирайте.