Постни кюфтета и кебапчета БЕЗ грам месо! Изяждаме цял куп даже когато не постим (рецепта без соя):

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постни кюфтета и кебапчета БЕЗ грам месо! Изяждаме цял куп даже когато не постим (рецепта без соя):
Постни кюфтета и кебапчета БЕЗ грам месо! Изяждаме цял куп даже когато не постим (рецепта без соя):
64409
Постни кюфтета и кебапчета БЕЗ грам месо! Изяждаме цял куп даже когато не постим (рецепта без соя):
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е една от най-добрите постни рецепти, които си струва да опитате. Семейството ми я обожава, затова често ги приготвям и когато не са пости.

Правя голямо количество, защото колкото и да правя, не е достатъчно. Който не ги е пробвал, не знае какво изпуска. Те също могат да бъдат замразени, така че можете да ги извадите, когато пожелаете.

По време на пости се поднасят най-добре с картофено пюре, но са много вкусни и в сандвичи и в комбинация с различни сосове или салати. Страхотното на тези бургери или кюфтета (както и да ги наречете) е, че са много здравословни. Можете да ги пържите или печете. Ето какво ви трябва за феноменалните ми Кюфтета и кебапчета без месо :

Кюфтета и кебапчета без месо

Продукти: 

  • 400 г пшеничени или ечемични люспи
  • 280 г лук
  • 4-6 скилидки чесън
  • 1 малка чаена лъжичка лют червен пипер
  • 1 голяма лъжица лют червен пипер
  • 1 голяма лъжица магданоз
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 1 голяма лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица обикновено олио

Приготвяне: 

продукти кюфтета

Сложете вода в тенджера на огъня, след което, след като заври, сложете пшеничните люспи и ги варете 2-3 минути. Ако ви е останала вода, прецедете, но най-добре люспите да набъбнат хубаво, докато приготвяте останалите съставки.

овесени люспи в тенджера

Почистете лука и го нарежете на много ситно или настържете. В широк тиган се загрява една супена лъжица олио и се запържва наситненият лук.

пържен лук

Добавете задушения лук към сварените (и отцедени от излишната течност) пшенични или ечемични люспи, след което добавете много ситно нарязан магданоз и няколко скилидки чесън, пресован или настърган.

лук в кайма

Добавете всички подправки към сместа (освен изброените може да добавите и билки по ваш вкус). След това разбъркайте добре съставките, първо с лъжица, а след това с ръце. Сместа трябва да се омеси добре с ръце, за да стане компактна и да се смесят съставките.

смес постни кюфтета

кайма без месо

Това е добре да стане докато люспите са още топли, защото тогава се омесват по-добре. Ако приготвяте кюфтетата с пълнозърнесто или друго зърно, най-добре е да го смелите механично или в блендер. По желание може да добавите и смлян сусам.

оформяне кюфтета

При месенето добавете една супена лъжица зехтин към сместа, за да я "свърже" по-добре. Ако случайно сместа се окаже по-влажна, добавете малко галета до желаната плътност.

оформени кюфтета

С намазнени ръце оформете кюфтета или кебапчета, по-малки или по-големи по ваш избор. Пържат се в малко загрято на умерена температура олио. Важно е огънят да не е много силен, а кюфтетата да се обръщат едва когато са добре изпържени от едната страна.

кюфтета в тиган

пържене кюфтета

Ако го обърнете твърде рано, кюфтето може да се разпадне. Подредете изпържените кюфтета върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина. Може да подредите кюфтетата (кебапчетата) и в тава, постлана с хартия за печене и леко намазнена, намажете отгоре с малко олио и ги изпечете на 200 градуса, докато леко се зачервят.

постни кюфтета

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft