лозови листа
сол, черен пипер и чубрица на вкус
1 с. л. червен пипер
1 морков
1 връзка копър
3 стръка пресен лук
250 мл доматен сок
150 г сирене
150 мл олио
2 ч. ч. ориз
100 мл олио за пържене
Лозовите листа се попарват за 2 минути във вряла вода.
Лукът и дръжките на копъра се нарязват, а морковът се настръгва, след което се запържват в олиото.
След като омекнат зеленчуците към тях се прибавя оризът, който също трябва малко да се запържи.
Налива се доматеният сок и 3 ч. ч. гореща вода. Слагат се сол, черен пипер и чубрица и се оставя на по-бавен огън.
Когато оризът почти е поел водата, се добавя натрошеното сирене и останалата част от копъра. Изключва се котлона и се оставя докато попие цялата вода.
След това се завиват сармите и се нареждат в тенджера. Наливат се 4 ч. ч. вода и се слагат на бавен огън докато заври, след това се варят 20 минути.
По желание може да се направи запръжка. На предварително загрят котлон се слагат 50 мл олио с 1 с. л. червен пипер и постоянно се разбърква, докато червеният пипер леко потъмнее. С получената смес се заливат сармите и са готови за сервиране.