Ябълковите понички са десерт, който буквално се топи в устата. Удивително нежни, ароматни и апетитни ябълки в пухкаво тесто ще изненадат гостите и семейството ви повече от приятно! Да не говорим колко са лесни - потапяш в тестото и пускаш във врящото олио. Буквално за минути! Ето и рецептата за невероятните златни ябълкови понички :
Ябълкови понички
Продукти:
2 ябълки
6 с.л.
1 ч.л. бакпулвер
6 с.л. прясно мляко
1 с.л. заквасена сметана 25% масленост
4 с.л. захар
щипка сол
10 гр. масло
2 яйца
канела - на вкус
4-5 с.л. слънчогледово олио
Приготвяне:
Изплакнете обилно ябълките. Изрежете сърцевината, кората не трябва да се бели. Нарежете на недебели пръстени, с дебелина около 0,5 см.
Оваляйте в 2 с.л. захар и канела (последната може да пропуснете, ако не ви харесва), сложете ги в хладилника, докато тестото се приготвя.
В купа смесете всички съставки за тестото с консистенцията на гъста заквасена сметана: яйца, захар, заквасена сметана, щипка сол, мляко, масло и брашно с бакпулвер.
Потопете всяка филия ябълка в тестото и след това пуснете в горещо олио. Пържете на слаб огън, така че ябълките вътре да имат време да се запекат леко.
Пържете до златисто кафяво от двете страни. Поставете върху хартия, за да отстраните излишното олио.
По желание поръсете отцедените ябълкови понички с пудра захар, смесена с ванилия, или с още канела.