Киселото мляко , дори с изтекъл срок, е чудесен начин да придадете въздушност на печивата. Леко киселият продукт е подходящ както за различни тестени изделия, така и за пайове и торти с плънка по желание. Рецептата, която предлагаме да опитате днес, е 2 в 1 - първо пести от семейния бюджет, като използва продукт с изтекъл срок на годност , и второ - глези семейството с изключително нежен и ароматен сладкиш с кокос и кисело мляко . Но преди това важно уточнение относно вкиснатото кисело мляко :
Тайните на печивата с вкиснато кисело мляко
Сигурно и вие, като прилежна домакиня, изхвърляте моментално киселото мляко, щом срокът, отбелязан на опаковката му изтече, мислейки, че вече не е годно. Въпреки това, то е в състояние да даде на домашно приготвените сладкиши прекрасен аромат и въздушна текстура.
Подходящо за целта обаче е само онова кисело мляко, което не придобило характерната горчивина или ясно изразена миризма на развалено. Факт е, че някои производители правят киселото мляко не само от натурално мляко, а добавят сух продукт или заместител на млечни мазнини. Подобно кисело мляко също не може да се използва, разбира се. Единствено леко по-киселото кисело мляко (не повече от 2-3 дни след изтичане срока на годност) е продуктът, от който се нуждаете.
Сладка кокосова торта
Благодарение на комбинацията от кисело мляко и сметана сладкишът се получава нежен и копринено мек!
Продукти:
200 мл кисело мляко с изтекла годност
220-250 гр.брашно
1 яйце
1 пакетче бакпулвер
100 гр.захар за тестото и 50 гр.за поръсване
100 гр.кокосови стърготини
100 мл мазна заквасена сметана (не по-малко от 20%)
2 с.л.растително масло (олио)
Приготвяне:
Разбийте яйцето, киселото мляко и захарта с миксер. Добавете щипка сол и пресятото с бакпулвера брашно. Разбийте отново и сложете сместа във форма с подвижно дъно, намазана с масло или покрита с хартия за печене.
Тестото трябва да е пухкаво и гъсто.
Смесете захарта за поръсване с кокоса и поръсете отгоре сладкиша. Печете в предварително загрята фурна за 30–35 минути при температура 180 ° С. След това залейте с горещата сметана и оставете тортата да се охлади във фурната.
Сладката кокосова торта има най-добър вкус, когато е топла.