Пробвала съм много рецепти за еклери и понички, но тези определено надминават и двет по вкус! Различна е от класическата рецепта за еклери и отнема малко повече време поради въвеждането на още една стъпка, но определено си заслужава, защото няма по-вкусен десерт от тези крем-сладки . Когато искате да впечатлите някого, задължително ги пригответе - малко ще си поиграете в кухнята, но всяка минута ще ви се отплати! Ето какво е необходимо, за да си приготвите шармантните сладки с крем :
Крем-сладки РАЗКОШ
Продукти за тесто 1:
33 г масло на стайна температура
40 г захар
40 г универсално брашно
Продукти за тесто 2:
65 г универсално брашно
65 мл прясно мляко
65 мл вода
60 г масло
1 щипка сол
2-3 яйца (количеството на яйцата може да се свари в зависимост от големината им )
Продукти за крема:
2 жълтъка
35 г захар
10 г нишесте
200 мл прясно мляко
1 малка чаена лъжичка екстракт от ванилия
170 мл сладка сметана за разбиване
17 г захар
Приготвяне на тестото 1:
Маслото се нарязва на кубчета и се оставя да омекне на стайна температура. Добавете захарта и разбъркайте до пълна гладкост. След това добавете брашното и отново разбъркайте до получаване на хомогенна топка.
Използвайте шпатула, за да прехвърлите тестото между два листа фолио/хартия. Разточете с точилка тънка правоъгълна кора с дебелина 2-3 см. Поставете я върху поднос или друга плоска повърхност и го оставете да стегне във фризера за 15 минути.
След това извадете тестото и с малка чаша (диаметър 5 см) изрежете кръгове. Това трябва да стане бързо (тестото се отпуска бързо, така че при нужда го приберете отново във фризера за няколко минути) и внимателно извадете кръгчетата с нож или шпатула.
Подредете ги върху стреч фолио, върху равна повърхност и ги оставете във фризера до ползване, а останалото тесто съберете отново на топка, разтегнете както преди, след което правете кръгове до изчерпване на сместа.
Приготвяне на тесто 2:
Чукнете 2-3 яйца и оставете настрана. Поставете нарязаното на кубчета масло, млякото, водата и щипка сол в тенджера. Загрява се на умерена температура, а след като заври се готви още 10 секунди.
Изключете котлона, след което добавете брашното. Бърка се енергично, докато поеме цялата течност и се образува компактна смес. След това отново включете котлона на най-ниската температура и гответе тестото при непрекъснато бъркане (1 минута), докато започне да се отделя от стените на съда и да оформя топка.
Изсипете тестото в друга купа и го разстелете по стените, за да изстине по-бързо. След като се охлади до стайна температура, започнете да добавяте яйцата малко по малко. Разбъркайте с шпатула, докато яйцето се поеме, след което добавете ново количество. Тестото е готово, когато падне от лъжицата/шпатулата и оформи латинската буква "V" (по същия начин като за еклери).
Прехвърлете тестото в шприц. За да получите сладки с еднакъв размер с кръговете от предишното тесто, направете следното: върху тавата (застлана с хартия), където ще печете сладките, поставете чашата, с която преди това сте изрязали кръговете и поръсете с малко брашно отгоре.
Когато махнете чашата, ще имате идеален празен кръг. маркирайте всички полета по този начин и след това ги напълнете с тестото с помощта на готварския шприц. След това покрийте всяка шприцована сладка с маслено кръгче и внимателно натиснете с пръст, за да залепне.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 15 минути, след което намалете на 170 градуса и печете още 15 минути. През този половин час не трябва да отваряте фурната, за да не спаднат сладките. По време на печенето ще се надигнат като балони. След изминалото време изключете фурната, отворете вратичката и ги оставете вътре за още 10 минути.
Извадете ги и ги оставете да изстинат напълно. Те са хрупкави и напълно кухи отвътре. Отдолу направете дупка с дървена клечка за шишчета и през нея с готварски шприц ги напълнете с вкусния крем. Ако обичате сладките да са хрупкави, напълнете ги с крема непосредствено преди сервиране. Колкото по-дълго стоят с пълнежа, толкова по-меки стават.
Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват със захарта, след което се добавя настанителят и се разбърква до гладкост и без бучки. След това се добавя млякото и се загрява на умерено ниска температура при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Готовият крем се изсипва в по-широка купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Сладката сметана се смесва с пудрата захар (на вкус) и се разбива до образуването на бита сметана. постепенно започнете да добавяте охладения крем, след което разбийте, докато се смеси напълно. Вашият крем е готов за пълнене. По желание можете да напълните поничките с друг крем по ваш вкус.