Идеална салата за всяко време на годината, особено когато навън е горещо, за да ви освежи. Когато видях рецептата на Валентина, веднага реших да я пробвам и не съжалих нито за миг.
Направите ли я, повярвайте, ще се изяде цялата - при мен така беше и пак я направих, но в двойна доза. Освен тази салата няма да имате нужда от нищо друго за обяд, а най-вкусна става, когато я комбинирам с парче препечен хляб или паста. Ето съставките, от които се нуждаете:
Млечна салата с варени яйца
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- 300-400 г моркови
- 3-4 люти чушки
- 3-4 обикновени чушки
- 1 патладжан
- 2-3 сварени яйца
- 800 г кисело мляко
- 4-5 скилидки чесън
- малко олио и подправки (сол, черен пипер, риган, червен пипер...)
ПРОЦЕДУРА:
Обелете морковите и отстранете корена. След това от най-едрата страна на рендето ги настържете върху дървена дъска. Скилидките с чесън се нарязват наполовина или по-дребно по желание, след което се запържват в предварително загрято олио (може и зехтин) на ниска температура.
Чесънът ще освободи вкусния си аромат за кратко време, така че преди да покафенее, го извадете от олиото в малка купа. Добавете настъргания морков в тигана. През това време отстранете горната част на патладжана и го обелете, след което го нарежете на средни кубчета.
Така приготвеният патладжан се поставя в купа с вода, за да се премахне характерната му горчивина. Извадете запържения морков в отделна купа. След това преминете към подготовката на чушките. Нарежете чушките на по-едри парчета (люти и меки), след което ги сложете в същия тиган да се запържат, тоест докато омекнат, след което ги приберете настрана.
Отцедете патладжана от водата, в която е бил накиснат, след което го запържете по същия начин, както предишните съставки. Комбинирайте моркова и чесъна, след което подправете по ваш вкус с малко сол и черен пипер.
Разбърква се, след което се залива с 600 г кисело мляко отгоре, разбърква се докато салатата стане кремообразна и се подправя според нуждите. В дълбок огнеупорен съд се изсипва половината от сместа от моркови и чесън и се разпределя равномерно.
Отгоре се нареждат пържените чушки, разпределят се, след което веднага се нареждат патладжаните. Изсипете още малко от кремообразната морковена смес, но запазете и за накрая. Нареждат се няколко парчета от предварително сварените яйца, нарязани на кръгчета, след което се заливат с още 200 г кисело мляко.
Накрая се залива с останалата кремообразна смес и се украсява с още няколко сварени яйца, подредени в кръг или каквато ви се стори интересна форма. Може да украсите и с малко магданоз, копър, риган и др.
Да ви е сладко!