Не всички видове риба са еднакво полезни за здравето, но рибата и морските дарове са важен източник на множество витамини и минерали. Лекарите и диетолозите препоръчват да ядете риба поне два пъти седмично.
Сардиня
Сардините са отличен избор за вашата седмична порция риба поради тяхната достъпна цена и хранителна стойност. Те са пълни с омега-3 мастни киселини, които съдържат дори повече от прехвалената сьомга, а освен това са отличен източник на калций и витамин D, които са от съществено значение за здравето на костите.
Пъстърва
Ако ядете пъстърва само веднъж седмично, можете да намалите холестерола, да укрепите кръвоносните съдове и нервите и да избегнете проблеми с паметта в напреднала възраст.
Скумрия
Скумрията има наситен, специфичен вкус и се счита за една от най-питателните риби. Тя е богат източник на протеини, витамини B2, B3, B6 и B12, както и на изключително важния витамин D. Изследванията показват, че хората, които редовно ядат скумрия, имат по-ниско кръвно налягане и по-малко холестерол в кръвта. Благодарение на витамин D скумрията е полезна и за здравето на костите. Наред с него за плътността на костите са важни медта и селенът, които също се съдържат в скумрията.