По какво се разпознава прясното агнешко

вход през zajenata.bg
За Жената
По какво се разпознава прясното агнешко
9225
Снимков материал: pixabay.com
По какво се разпознава прясното агнешко

Инспекторите вече започнаха с проверките за качеството на агнешкото месо, предлагано на пазара, след като до Великден остава по-малко от месец. Експертите следят за произхода, качеството и цените, както и за това дали търговците предлагат размразено вместо охладено месо.

Както вече стана ясно, цената на агнешкото месо по празниците ще е между 25 и 30 лева, като в момента цената му масово е 28 лева.

Разбира се, очаква се дни преди Великден то да скочи още и цената му да удари поне 35 лева. Освен цената обаче, не забравяйте да проверите и още нещо – маркировката, която е показателна за произхода и качеството на месото.

Тук е мястото да припомним, че синият печат показва, че месото е с български произход, докато червеният разкрива, че месото е вносно. Ако пък в дадения обект се продава трупно месо, то задължително трябва да е с 3 печата – на плешката, гърдите и бута. От Агенцията по храните сигнализират, че злоупотреби се очакват както всяка година и припомнят, че са попадали на всевъзможни опити за заблуда на клиента.

В случай, че месото е било замразено и размразено в самия обект, е необходимо да има информация, че се предлага като размразено месо, а не като прясно и охладено.

Търговци и експерти припомнят, че при разпознаването на това дали агнешкото месо е прясно, определящ е цветът. Ако той е приятен бледорозов, розов или червен, това означава, че е прясно, докато говеждото е с малко по-тъмен цвят. По повърхността на месото в никакъв случай не трябва да има слуз или пък засъхнала кора.

Можете да проверите дали месото е крехко и еластично, ако поставите върху него пръста си и го натиснете – трябва да се получи трапчинка, която при прясното месо много бързо се възстановява.

Видимите мазнини са с бял до кремав цвят, но при по-възрастните животни мазнината е по-тъмна. Не на последно място, трябва да отбележим, че прясното месо има приятен мирис, а не на застояло.

Разфасовките задължително трябва да са етикирани и да се съхраняват в хладилни условия при температура, указана от производителя, както и да се следи срока за годност, поставен от производителя върху опаковката.

Дори и да заложите на говеждо, то също трябва да сте сигурни, че месото е свежо и безопасно за консумация. Заради множеството бактерии и болести, свързани с храните, старото месо е опасно за здравето. Задължително проверявайте датата „годно до“, която е индикатор за свежестта му.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft