По колко вафли е безопасно да ядем? Ето какво всъщност съдържат вафлите на пазара:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
По колко вафли е безопасно да ядем? Ето какво всъщност съдържат вафлите на пазара:
9905
Източник: telegraph.bg
Снимков материал: pixabay.com
По колко вафли е безопасно да ядем? Ето какво всъщност съдържат вафлите на пазара:

Вафлите са достъпно и вкусно лакомство, което обичаме всички - и малки, и големи. Неведнъж сме чували обаче, че не са особено полезни.

Замисляли ли сте се защо? И колко точно вафли са безопасни като количество? Днес ще отговорим на тези въпроси с помощта на едно изследване на асоциация "Активни потребители".

5-7 вафли могат да набавят на човек всички нужни калории за деня. В тях има много енергия, но малко протеини, витамини и минерали. Масовото влагане на хидрогенирани палмови мазнини и млечни компоненти обаче не е добра практика, коментират от асоциация „Активни потребители“.

Вафлите са наложени на пазара като обичайното бързо, евтино и сладко хапване. Всички знаем, че те не са здравословна храна , но пък достъпна и може да стои с месеци в чантата или някъде по джобовете и да не се разваля. Проучване на „Активни потребители“ показва какво има във вафлите, продавани в българските магазин. То обхваща 31 марки вафли на различни български и международни производители.

обикновени вафли

Калорично

Вафлите съдържат средно около 15 съставки, от които сладки са 2-4. Преобладаващата компонента съвсем не изненадващо е захарта. Усреднено около 50-60% от теглото на вафлите са въглехидрати, а максимумите надхвърлят 70%. Някои производители влагат и други естествени и изкуствени подсладители като малтодекстрин, изомалт, стевия, малтитол и др. Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта - на 100 грама се падат около 500 калории. Енергия има, но е важно да се отбележи, че във вафлите няма необходимите за хората протеини, витамини и минерали.

Състав

В 28 от общо 31 марки има палмова мазнина, като в пет от тях тя е основната компонента. Причината да се използва е ясна - евтина, с приемлив вкус и технологични свойства.

Нормалната палмова мазнина има сравнително добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на палмовата мазнина, водеща до втвърдяване. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канцерогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

Всеки, който е отварял вафла, е забелязал, че в нея течни мазнини няма. Масово в тях се влага твърда, т.е. хидрогенирана мазнина. Следователно 90% от вафлите най-вероятно съдържат повишено количество канцерогенни съединения с произход от палмовото масло.

шоколадови вафли

Мляко

В 29 (от 31) се съдържат млечни компоненти. При това не става въпрос за нормално мляко, а за преработени млечни суровини като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, лактоза (млечна захар), суроватка и др. Защо е това активно добавяне на индустриално преработени млечни компоненти само производителите могат да отговорят.

Всички, без лактозата, съдържат белтъци. Както знаем, във вафлите има и много захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуване на токсични химикали. Съчетанието на много захари с протеини и висока температура не е полезно и вафлите са класически пример за това, подчертават експертите.

Хитрост

Ако прочетете етикетите, по-точно ако успеете да разчетете дребния шрифт, ще видите, че при нито една марка няма изписан какъвто и да е Е-номер. Да напомним, Е-номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки. Те се ползват с лоша слава сред потребителите, които искат всичко в храните да е натурално. Поради тези обществени нагласи производителите на вафли използват малка хитринка, те изписват пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е-номера. Иначе те пак са там. Например добре познатият емулгатор лецитин е Е322, подобният по свойства полиглицерол полирицинолеат е Е476, цветната и вредна карамелизирана захар е Е150, Е965 (малтитол) и Е953 (изомалт) са индустриални подсладители, Е160 (бета-каротин) е добре познат от други храни оцветител, а Е202 е стандартният консервант, изписван във вафлите като калиев сорбат.

купа с вафли

Излишно

Много често производителите влагат индустриални съставки, които не допринасят с нищо за хранителните или вкусовите характеристики на вафлите. Обикновено функцията на тези компоненти е технологичен подобрител или просто евтин пълнеж, заместващ естествените, по-скъпи суровини. Във вафлите предпочитаните заместители са нишестетата (царевично, пшеничено, картофено), млечните съставки, за които писахме по-горе, и индустриално получените производни на нишестета като декстроза, малтодекстрин, глутен и др. Например различни нишестета са вложени в 15 от общо 31 марки, а малтодекстрин/декстроза в 11. Това са паразитни компоненти, от които потребителят не печели нищо, но за сметка на това бива натоварен с допълнителни „евтини калории“.

Четливост

Отделен, но свързан въпрос е четливостта на етикетите. При вафлите преобладават минимално разрешените размери на шрифт, често поднесени върху неподходящ цветен фон, и в допълнение разположени върху гънки и ръбове. За да се разчете тази сложна комбинация, потребителят трябва да има много добро зрение, подходяща осветеност, търпение и здрави нерви!

обикновени вафли

Експертите предупреждават: Това е непълноценна храна

Вафлите са изключително калорична/енергийна храна, не забравяйте това! Няма официална препоръчителна доза, но може би оптималното е 2-4 вафли седмично

Поради влагането на множество евтини заместители и използването на неподходящи съотношения на основните съставки във вафлите се образуват повишени количества от нежелателни химикали, които при дълготрайна и честа употреба могат да представляват риск за здравето на потребителите

Вафлите са високоенергийна, но непълноценна храна поради отсъствието на нужните на хората протеини, витамини и минерали

Съществува силно подозрение, че информацията, поднесена на етикетите, е непълна, а в някои случаи и невярна

Производители пестят, не тестват продуктите

При обработката на етикетите от асоциацията установяват нещо любопитно - различните продукти на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности. Това са малките таблички, на които е изписано съдържанието на белтъци, мазнини, въглехидрати и сол. В същото време тези продукти визуално се различават. За нас е очевидно, че информацията на етикетите на всички вафли не може да е вярна и производителят евентуално е спестил разходите за тестване.

Случайно установените пропуски в етикетите според експертите от „Активни потребители“ са индикация за сериозен проблем в държавния контрол. Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране упражнява Българската агенция по безопасност на храните. От години има сигнали, включително от асоциацията, за нарушения и неточности в информацията върху етикетите, но досега контролният орган изглежда не иска да се занимава с подобни проблеми. Липсата на официален надзор и добре известния стремеж на производителите да пестят пари от анализи повдигат въпроса доколко може изобщо да се вярва на етикетите на храните в България, коментират от потребителската асоциация.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft