Това е една от любимите ми рецепти и има защо. Маслен крем, нежни блатове и най-важното - естествени съставки.
Лесна елкерова торта
Продукти:
За тестото:
- 70 гр. вода
- 70 гр. прясно мляко
- 60 гр. масло
- 100 гр. брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 3 яйца
За крема:
- 2 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 130 гр. захар
- 10 гр. ванилена захар
- 40 гр. царевично нишесте
- 150 гр. масло
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Налейте 70 грама прясно мляко и 70 грама вода в тенджерка.
Снимка: Pinterest
Добавете 60 грама масло и поставете на котлона.
Снимка: Pinterest
Когато маслото се разтопи, добавете ¼ чаена лъжичка сол и разбъркайте. Добавете 1 чаена лъжичка захар и разбъркайте отново.
Снимка: Pinterest
Пресейте 100 грама брашно. Варете при непрекъснато бъркане докато тестото се сгъсти и събере на топка.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Поставете тестото в купа и оставете да се охлади на стайна температура. Добавете 3 яйца със стайна температура към тестото едно по едно, като разбърквате старателно след всяко. На мен ми е удобно да се бърка с дървена шпатула.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Подгответе 2 форми за печене с диаметър 20 см (можете да печете последователно в една).
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Разделете тестото на 2 части и разпределете във формите.
Снимка: Pinterest
Пече се 15-25 минути в предварително загрята на 190°C фурна.
Снимка: Pinterest
Докато блатовете се пекат, да направим крема.
Снимка: Pinterest
Загрейте 500 г мляко.
Счупете 2 яйца в купа, добавете 130 грама захар и разбъркайте с бъркалка.
Снимка: Pinterest
Добавете 40 грама царевично нишесте и отново разбъркайте добре с бъркалка.
Снимка: Pinterest
Налейте бавно горещото мляко при непрекъснато бъркане и разбъркайте всичко.
Снимка: Pinterest
Изсипете получената смес в тенджера и варете до сгъстяване при непрекъснато бъркане.
Накрая добавете 10 грама ванилова захар и разбъркайте.
Снимка: Pinterest
Покрийте крема със стреч фолио и оставете да изстине на стайна температура.
Снимка: Pinterest
През това време разбийте 150 г масло 82% масленост. Маслото трябва да е със стайна температура.
Снимка: Pinterest
Охладения крем добавяме към маслото на малки порции по 1 супена лъжица и разбиваме. Кремът е напълно готов.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Нанесете крема върху тортата и разпределете равномерно. Отгоре се нарежда вторият блат, като големите вдлъбнатини се запълват с крем.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Покрива се със стреч фолио и се слага в хладилника за 2-3 часа.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Отгоре поръсете готовата торта с 1 супена лъжица пудра захар.
Снимка: Pinterest
Добър апетит!
Снимка: Pinterest