За пая:
500 гр. тънки кори за баница
500 гр. гъби печурки
500 гр. сирене или извара (Рикота, крема сирене)
1 стрък праз
1 чаена чаша ориз (по желание)
Вегета
сол
черен пипер
За заливката:
4 яйца
200 мл сметана
200 мл газирана вода
200 мл олио
2 чаени лъжички бакпулвер
Нарежете праза и гъбите, а след това ги запържете в малко олио. При пърженето на гъбите не трябва да се добавя вода, те сами ще си пуснат сок. Подправете на вкус със сол, черен пипер и Вегета.
Запържете ориза и добавете сотираните гъби и праз.
Оставете сместа да се охлади, след което смесете с половината от сиренето (изварата).
Пригответе корите. Най-отдолу поставете два листа кори. Намажете със смес от олио и газирана вода, след това сложете от плънката с гъби, а нея покрийте с друга кора. Отново намажете със смес от олио и газирана вода, след което поръсете от сиренето и покрийте със следващата кора. По този начин редувайте плънките (гъбите и праз/сирене), като мажете корите със сместа за заливката.
Процесът се повтаря, докато свършат продуктите. Най-отгоре поставете двата последни листа кори. Нарежете пая на равни кубчета, след това залейте със смес от яйцата, сметаната, олиото и газираната вода, към която сте добавили малко бакпулвер.
Печете пая за около 35 минути в предварително загрята фурна на 200 ° C. Ако фурната ви е силна, след първите 10 минути печене, когато паят покафенее, може да намалите фурната на 180 ° C.