През 2015 г. рецептата за немски ванилени сладки на Александра беше обявена за най-добрата празнична рецепта от известния сайт за храна Food52.
Немски мармаладки
Необходими продукти за 60 броя:
- 200 г пудра захар
- 1 шушулка ванилия, нарязана на парчета
- 300 г размекната свинска мас
- 250 г кристална захар
- 1 яйце
- 2 жълтъка
- сок от 1 лимон
- 1 чаена лъжичка ситно настъргана лимонова кора
- 250 гр. смлени орехи
- 600 гр. брашно
- сладко от кайсии или шипки за слепване
Начин на приготвяне:
Няколко дни преди приготвянето на бисквитките пудрата захар се смесва с нарязаната ванилия и се затваря в метална кутия с капак. Така ще получите ванилова захар.
В купа разбийте размекнатата мас с кристалната захар (обикновената) до получаване на крем. Разбийте яйцето, жълтъците, лимоновия сок и лимоновата кора.
Добавете смлените ядки и брашното, след което разбийте до получаването на гладко тесто.
Снимка: YouTube
Покрийте и охладете за поне три часа или за предпочитане за една нощ.
Загрейте фурната на 160 градуса, ако е с вентилатор, а ако печете на обикновена фурна на 180 градуса. Поставете тестото върху добре набрашнена повърхност и разточете кора с дебелина около половин сантиметър.
Застелете две тави с хартия за печене и с помощта на малка формичка изрежете формички от тестото и ги наредете на известно разстояние в приготвените тави.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете ги около 12 минути, за да останат бели. Оставете ги да се охладят в тавата за около 5 минути. След това ги прехвърлете върху решетка или равна повърхност, за да се охладят напълно.
Снимка: YouTube
Когато са напълно изстинали, намажете всяка със сладко и ги слепете две по две. Оваляйте хубаво всяка сладка във ваниловата захар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Подредете масленките в метална кутия и изчакайте 1-2 дни, преди да ги поднесете, за да омекнат хубаво.
Да ви е сладко!