Предлагаме ви рецептата за бобен пай. Не, не гледайте учудено – има такъв и той става просто уникален. Българите си обичаме боба, така че тази вкусотия със сигурност ще ви вземе ума.
Чуден става този бобен пай , направо ще се влюбите в него
Трябват ни 500 грама боб без люспи, една глава стар лук, една чушка, един морков, половин лъжичка червен пипер, четвърт лъжичка сол, четири сухара, една чашка олио.
Първо трябва да сложим боба да се вари на тих огън и в подсолена водичка. Количеството на водата трябва да не е повече от един пръст под нивото на фасула.
След като бобените зърна са вече сварени и омекнали, махаме тенджерата от печката и си пасираме фасула. Прибавяме си към него ситно нарязания лук и си настъргваме една чушка и един морков.
Поръсваме после с червеното пиперче, а сухарите си ги счукваме на ситно в едно хаванче. Взимаме си четири гювечета и ги мажем отвътре с олио, а след това ги поръсваме със сухарено брашно.
Разпределяме си в тях бобеното пюре и после си похлупваме гювечетата с капачетата им.
Пъхаме си бобения пай във фурната, където го оставяме да се пече за около 30-ина минутки, но на умерена температура.
Да знаете, че тази рецепта става адски вкусна и е чудно похапване за обяд или за вечеря.
А може да го поднесете и като предястие и дори разядка, от която гостите ви ще си оближат пръстите. Много е апетитно.