В нашия квартал наскоро се отвори прекрасен атмосферен ресторант с традиционна белоруска кухня . Струваше ми се, че храната там ще бъде доста еднообразна. Но моят приятел все пак успя да ме завлече там. На първо място, бях поразена от беларуските кюфтета . Много по-вкусни от нашите!
Няма да кажа, че това ястие е сложно. И изглежда далеч от шедьоврите на европейската кухня. Но, както се казва, не всичко, което блести, е злато . Толкова ми се овкусиха белоруските кюфтета, че още същата вечер намерих рецепта и започнах да правя
Съставки
Картофи 1 кг
Свинска кайма 350 гр
Лук 2 бр.
Пшенично брашно 2 с.л.
Яйце 1 бр
Сол на вкус
Слънчогледово олио на вкус
Черен пипер (смлян) вкус
Подготовка
Първата стъпка е приготвянето на пълнежа. Обелете и нарежете една глава лук на малки кубчета. Загрейте малко масло в тиган. В него запържете лука с кайма. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Обелете и настържете картофите. Изцедете получената маса от излишната течност. Добавете яйцата и брашно към картофите. Сложете и сол и черен пипер на вкус.
Обелете втория лук, прекарайте го през месомелачка. Добавете към картофите. Разбъркайте масата. Загрейте олио в широк тиган. Върху него поставете няколко кюфтета
Поставете пълнежа от месо в центъра на всяко кюфте както е показано на снимката. Покрийте го с другата картофена част. Запържете на слаб огън до златисто кафяво от двете страни.
Не забравяйте да зарадвате семейството си с такива златни кюфтета със сърдечен пълнеж от месо. Повярвайте ми, ако денят започне с такова вкусно лакомство, нищо не може да го развали.