С този план за отслабване в 3 етапа ще свалите нежеланите килца натрупани през последните месеци и ще повдигнете самочувствието си за тепърва започващото лято.
Първият етап от тази диета е зеленчуково- плодов етап. Най- подходящи са плодовете и зеленчуците, които има на пазара.
Закуска: 250мл сок от червен грейпфрут, смесен с лимонов сок; една ябълка
Обяд и вечеря: по 1 филийка пълнозърнест хляб, намазана с ½ ч.л. нискомаслен маргарин и една ябълка
През целия ден: 2л. Прясно изцеден плодов или зеленчуков сок, разделени на няколко приема през 2 часа
Калории за деня: 850
Минаваме към вторият етап, след който се очаква да свалите още 3кг. От 4-ия до 10- ия ден може да консумирате по едно ястие (закуска, обяд, вечеря) по един от следните продукти, като ги редувате, така че да не повтаряте продукт в рамките на деня:
Риба или месо:
50 гр. Шунка без тлъстина
100 гр. Телешко месо без мазнина
100 гр. Бяло пилешко месо
150 гр. Рибено филе
Млечни продукти: 150 гр. Извара
250 гр. Нискомаслено кисело мляко
40 гр. Сирене или 100 гр. Нискомаслено сирене
250 мл нискомаслено прясно мляко
Зеленчуци: 800 гр на ден различни зеленчуци без бобови, картофи и червено цвекло.
Плодове: 250 гр. На ден пресни плодове без банани, дини и череши
Прясно изцедени сокове: 150 мл на ден сок от грейпфрут
Гарнитури: може да си позволите 30гр. Варен ориз или 100 гр. Варени картофи
Калории за деня: 950
Примерно меню:
Закуска: 100 мл сок от ананас, 1 филийка пълнозърнест хляб намазан с ½ 1.л. нискомаслен маргарин, домати и краставица- 190 калории
Предобедна закуска: 1 киви- 70 калории
Обяд: телешко филе с целина- 200 калории (може пиле със зеленчуци, ако не ви се намира телешко под ръка)
Следобедна закуска: 1 голямо киви- 70 калории
Вечеря: задушени зеленчуци със сирене и подправки- 340 калории
Трети етап: Ако сте издържали дотук значи сте свалили вече 5кг, ако обаче искате още толкова да свалите не се отказвайте, а продължавайте. Менюто е същото като на предишния етап само добавяме въглехидрати.
Протеинови продукти- месо, риба и млечни продукти консумитайте в същите количества, както във втория етап. Намалете количеството на зеленчуците до 600 гр. Дневно, като поне 200 гр. от тях са под формата на свежа салата. Увеличете количеството на плодовете с 300 гр. Като гарнитура към основните ястия може да прибавите следните неща:
125 гр. Картофи
30 гр. Ориз ( не варен)
30 гр. Макарони
30 гр. Овесени ядки
50 гр. Ръжен хляб
Примерно меню:
Закуска: ½ грейпфрут, 100гр. Нискомаслено сирене и 100 гр. Ябълки- 190 калории
Предобедна закуска: 1 голямо киви- 70 калории
Обяд: зелена салата с 1 с.л. зехтин, лимон и зелени подправки и пълнени чушки с шунка и гъби- 390 калории
Следобедна закуска: 150 гр. Нискомаслено кисело мляко- 90 калории
Вечеря: Лека салата с геврек и ½ грейпфрут- 350 калории