Когато се говори за съвместимост на продуктите при разделно хранене , се има предвид тяхното съчетаване с оглед на химичните процеси. Комбинирането им е основата на здравословното хранене, защото на тялото му се дава начин да преработва и усвоява веществата изцяло.
Какво е това съответствие на продуктите при разделно хранене ?
Съчетаването на различните храни е основата на разделното хранене и гаранция за здраво тяло.
Идеята за съвместимостта на продуктите при разделно хранене се състои в това, че различните групи продукти изискват различно време за храносмилане. Можем да помогнем на организма си, ако консумираме такива, за чиято преработка е необходим еднакъв период.
Съвместимост на хранителните продукти при разделно хранене: кое с какво и как?
Зеленчуците съдържат голямо количество вода, следователно се отнасят към продуктите с по-ниска плътност, в сравнение с тези на основата на белтъчини, зърна и масла. Това означава, че зеленчуците може да се употребяват заедно с тези храни, също така да се смесват различни зеленчуци. За приготвянето на всяко ястие е добре да се избира един единствен "плътен" продукт. Например, по-добре пригответе ястие от зеленчуци с риба, отколкото такова от риба и ориз, защото и рибата, и оризът се отнасят към "плътната" храна.
Друг принцип на съвместимост на продуктите при разделно хранене се състои в това, че трябва да се разделя скорбялата от киселините, защото киселата храна ще неутрализира алкалната среда, необходима за преработването на нишестето. Поради тази причина трябва се отделят и белтъчините, които се нуждаят от кисела среда, от въглехидратите, за чието преработване е нужна алкална.
Ще завършим с това, че се препоръчва консумацията на продукти, които се усвояват лесно (например, захар) на един прием и такива, които се преработват по-трудно - при друг. Ако едновременно ядете сладки изделия и белтъчини, организмът ще игнорира вторите и ще се съсредоточи върху усвояването на захарта, а белтъчините ще се изведат от храносмилателната система, без да бъдат преработени.